Efikasnije liječenje bolesti
3

Naučnici identifikovali genetske promjene u raku dojke

Klix.ba
Naučnici su uspjeli identificirati kompletan genetski kod raka dojke. Također, u nadi da će to pomoći ranijem otkrivanju i efikasnijem liječenju bolesti, napravili su katalog mutacija koje se stvaraju u ćelijama u grudima.

Istraživanje, prvo ovakve vrste, je sagledalo cijelu historiju evolucije raka, što je naučnicima pomoglo da identificiraju mutacijske putanje koje potpomažu rastu tumora na grudima, prenosi Reuters.

''Ovo što smo pronašli ima veliki utjecaj na naše shvatanje o tome kako se rak dojke razvija godinama prije nego se uspostavi dijagnoza kod odraslih osoba, a može nam pomoći i da nađemo moguće ciljeve za terapeutske intervencije u budućnosti'', rekao je Mike Stratton, vođa istraživačkog tima.

Od raka dojke godišnje umre više od 450.000 žena širom svijeta i najčešći je oblik ove bolesti kod žena.

''Ovo je prvi put da smo bili u mogućnosti da dobijemo kompletan uvid u genom raka dojke'', kazao je Peter Campbell, šef Odjela za genetiku raka na Institutu u Cambidgeu, gdje je istraživanje i provedeno.

Istraživanje je naučnicima omogućilo ''panoramski'' pogled na genom raka i pomoglo im je da identificiraju putanje mutiranja.

''Već mnogo godina znamo da se svaka vrsta raka stvara zbog abnormalnosti u DNK, koje se mogu desiti u bilo kojoj ćeliji tijela u toku života. I pored toga, naše znanje o procesima koji uzrokuju ove abnormalnosti i mutacije DNK je bilo veoma slabo'', rekao je Stratton.

Strattonov tim je sekvencirao genom iz 21 raka dojke i napravio katalog svih mutacija.

''Nadamo se da će nastavak ovog istraživanja pomoći u shvatanju razvoja raka dojke i efikasnijem liječenju bolesti'', izjavio je Mark Walport, šef fondacije Wellcome Trust, koja je finansirala istraživanje.