Zdravlje
1

Naučnici bliže ka sprečavanju Parkinsonove bolesti

Klix.ba
Parkinsonova bolest je degenerativni poremećaj centralnog nervnog sistema, koji je, nažalost, neizlječiv. Međutim, tim naučnika sa Univerziteta John Hopkins iz Baltimora u Marylandu je uspio od kožnih matičnih ćelija uzgojiti moždane ćelije koje bolest uništava.

Naučnici vjeruju da će ovo pomoći razvoju novih tretmana i terapija.

Njihove laboratorijski uzgojene ćelije su već korištene za testiranje efikasnosti lijekova za Parkinsonovu bolest koji su u razvoju. Ono što je još bitnije je činjenica da bi mogućnost testiranja u laboratoriju uveliko mogla ubrzati traženje novih lijekova za liječenje ove bolesti, prenosi Gizmodo.

"Naše istraživanje pokazuje da bi neki lijekovi, koji nisu prošli testnu fazu, mogli funkcionisati ukoliko bi se koristili ranije, a posebno ukoliko bi mogli dijagnosticirati Parkinsonovu bolest prije nego se pojave drhtanje i drugi simptomi ove bolesti", kazao je Ted M. Dawson, član istraživačkog tima.

Iako su naučnici ranije uspjeli zaustaviti ovu bolest u miševima, nikakav lijek nije imao sličan učinak kod ljudi. To pokazuje da ova bolest funkcioniše na drugačiji način kod ljudi u odnosu na životinje.