Sjemenke lana i orasi
Na vrhu liste nalaze se sjemenke lana i orasi. Jedna kašičica sjemenki lana i nekoliko oraha i zadovoljili ste dnevnu potrebu za omega-3 mastima. Sjemenke lana možete koristiti u supama, varivima, u jutarnju zdjelu žitarica ili kao posip za salatu. Nemaju jak ukus tako da ih skoro nećete ni osjetiti. Ako vam i zasmeta, podsjetimo se zašto je lan tako dobar. Čuva kardiovaskularni sistem, održava zdravlje debelog crijeva, ima antikancerogena svojstva, bogat izvor vlakana, osnažuje imunitet, sadrži masnoće koje su temelj za izgradnju mozga, pomaže zdravlju kože te stabilizira šećera u krvi.
Masnoće iz lana mogu pridonijeti gubitku viška kilograma. Tvari bogate esencijalnim masnim kiselinama, kao što je lan, ubrzavaju tjelesni metabolizam potpomažući izgaranje suvišnih, nezdravih masnoća u tijelu.
Grah i soja
Nije lan jedini izvor. Jedna zdjelica soje ili graha zadovoljit će polovinu vaših dnevnih potreba za omega-3 masitma. Ipak, soja ima mnogo kvalitetnije omega-3 kiseline nego grah, zato je i preporučljivija.
Riba, bundeva i maslinovo ulje
U slučaju ribe, dobijete 2 grama omega-3 kiselina na svakih 110 grama lososa, a samo 0,4 za istu količinu tune. Od 100 do 150 grama bundeve, dat će vam oko 0,3 grama omega-3 masti. Iz 28 grama ekstra djevičanskog maslinovog ulja dobit ćete 0,2 grama omega-3 masti. Prženjem na takvom ulju gube se dobre masne kiseline.
namirnica - omega-3 kvalitet
Sjemenke lana - odličan Orasi - vrlo dobar Losos - vrlo dobar Zrna soje kuhana - dobar Bundeva - dobar Tuna - zadovoljava Grah - zadovoljava