Zdravlje
55

Nakon uzetog ecstasyja, mladiću oštećen moždani živac, muca i ima tremor

Klix.ba
Prije nekoliko dana, 20-godišnji mladić iz Australije po imenu Jordy Hurdes na svom je Facebook profilu objavio fotografiju iz bolnice uz objašnjenje kako mu je ecstasy izazvao zdravstvene probleme.

Jordy Hurdes nije imao sreće: uzevši jeftinu "party drogu", mladić je doživio izuzetno lošu reakciju i oštećenje moždanog živca, što za posljedicu ima mucanje i tremor čitavog tijela.

"Ne tražim vaše sažaljenje, nego želim skrenuti pažnju na to da se ovo može dogoditi i drugim ljudima. Izlasci i zabavljanje, kao i uzimanje rekreacionih droga se mogu činiti kao dobra ideja i ne razmišljate o tome u kolikoj vam mjeri zapravo mogu promijeniti živote. Ja sam sretan što sam uopšte živ, a uništen mi je moždani živac i suočavam se s mogućnosću mucanja zauvijek", napisao je Hurdes na Facebooku.

Nakon što je njegova fotografija postala viralna, odlučio je snimiti i video u kojem je objasnio šta mu se desilo.

Video je u samo nekoliko dana pregledan preko 2.5 miliona puta, a podijeljen je skoro 90.000 puta.

Thank you so much for the love and support from everyone. I honestly can not believe how much the post has gone viral. Please share this video. The more that can see this. The more lives can be saved

Posted by Jordy Hurdes on Sunday, November 22, 2015

MDMA ili ecstasy je polusintetička psihoaktivna droga koja uglavnom ima imidž "rekreativne" droge, te se asocira s burnim provodima u diskotekama i noćnim klubovima uz elektronsku muziku.

Proizvodnja, distribucija i posjedovanje MDMA je ilegalno u većini svjetskih država, a zbog svoje popularnosti, česta je ilegalna proizvodnja različitih nepoznatih supstanci koje se prodaju kao ecstasy. Spoj koji karakteriše ecstasy je MDMA, no u tabletama koje korisnik može nabaviti se vrlo često nalazi štošta drugo, pa su tako tablete ecstasyja najnepouzdanije od bilo koje druge ulične droge, budući da uz sam MDMA mogu sadržavati brojne druge (zuzetno opasne) psihoaktivne supstance koje mogu dovesti do različitih posljedica po zdravlje.