Zdravlje
113

Nabacite osmijeh na lice: Smijanjem možete prevariti vaš mozak i biti sretniji

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Kad smo sretni, prirodna reakcija i odgovor našeg tijela je osmijeh. No, da li vrijedi i obrnuto - ukoliko se smijemo, da li ćemo biti sretni? Nauka kaže da.

Zapravo, čak i umjetni osmijeh i smijanje na silu reducira stres i čini nas sretnijim, kaže nauka.

Naučnice iz oblasti psihologije Tara Kraft i Sarah Pressman provele su studiju kako bi pokazale istinitost ove tvrdnje. U studiji je učestvovalo 169 osoba podijeljenih u dvije grupe, a svi su morali staviti štapiće u usta kojima će "izazvati" vještački osmijeh. Prva grupa je imala "neutralni", standardni poluosmijeh, a druga široki, "osmijeh od uha do uha". Samo jednoj skupini ispitanika iz obje grupe rečeno je sa se smiju.

Od učesnika studije zatim je zatraženo da obave određene aktivnosti, a za to vrijeme su autorice studije mjerile njihov puls, kao i nivo stresa.

Rezultati su pokazali kako su osobe kojima je rečeno da se smiju imale niži puls i niži nivo stresa obavljajući određene zadatke, što se posebno odnosilo na skupinu sa širokim osmijehom. Čak i oni koji su imali blagi osmijeh bili su manje pod stresom i lakše su obavljali zadatke od onih kojima nije rečeno da se smiju.

"Sljedeći put kad zaglavite u saobraćaju ili preživljavate bilo kakav oblik stresa, pokušajte se nasmijati. Ne samo da će ovaj trik psihološki prevariti vaš mozak, nego ćete zapravo pomoći i zdravlju vašeg srca", kaže Sarah Pressman.

Još jedna studija koju su vodili kozmetički dermatolog Eric Finzi i Norman Rosenthal, profesor psihijatrije sa Georgetown Medical School, koja je istraživala vezu između smijanja i depresije, ispitala je 74 osobe sa dijagnozom depresije.

Pola ispitanika je dobilo injekcije botoksa u području između obrva, kako bi se spriječilo mrštenje, a pola njih pak placebo injekciju koja zapravo nije utjecala na mišiće lica.

Rezultati su pokazali kako, šest sedmica nakon dobijene injekcije, 52 posto osoba koje su primile placebo injekciju pokazalo manje simptoma depresije, što pokazuje kako osmijeh na licu zaista pomaže u borbi sa depresijom.

No, kako ovo zapravo funkcioniše? Izgleda da obični čin smijanja, bio autentičan ili ne, u stanju je prevariti naš mozak da misli o pozitivnim stvarima i potaknuti ga na lučenje hormona sreće.