Zdravstveni radnici poručuju
0

Na planinama pročistite pluća od smoga

Sarajevo-x.com
Jahorina
Jahorina
Visoka koncentracija štetnih čestica u zraka koje su zadnjih sedam dana udisali građani Sarajeva polako se smanjuje, a veći pad udjela sumpor dioksida i čađi u zraku očekuje se pojavom novih padavina, poručuju iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo

"Ovakva situacija nije opasna po život, ali može narušiti zdravstveno stanje građana, prvenstveno ugroženih kategorija, starije osobe, malu djecu, a posebno osobe sa hroničnim oboljenjima kardiovaskularnog i respiratornog sistema. Ovim osobama preporučujemo da ograniče boravak vani na najmanju moguću mjeru, a građanima, koji su u toj mogućnosti, savjetujemo boravak na planini", saopćili su iz Zavoda.

Povećane vrijednosti polutanata u zraku zabilježene su na svim stanicama koje mjere kvalitet zraka u Kantonu Sarajevo, ali također pokazuju trend pada koji je uzrokovan padavinama posljednja dva dana. Problem je slaba cirkulacija zraka u kotlini. Stanje jeste zabrinjavajuće, ali je i očekivano i na svu sreći ima tendenciju smirivanja.

Zagađenost zraka posljedica je loših vremenskih prilika, nestanka gasa kao najčistijeg energenta u odnosu na ugalj i mazut te neprekidnog povećanja frekvencije saobraćaja koja stvara zagušenja.

Iz Zavoda preporučuju građanima da što više koriste sredstva javnog prevoza, automobile sa katalizatorima te grijanje na plin.

Vezani članci