Zdravlje
33

Na 7. Simpoziju magistara farmacije Lysobact proslavio 40. rođendan

Klix.ba
U organizaciji Komore magistara farmacije FBiH, Zenica je bila domaćin VII Simpozija magistara farmacije, na kojem je učestvovalo 800 magistara farmacije iz cijele Bosne i Hercegovine. Simpozij je bio međunarodnog karaktera sa predavačima iz Makedonije, Srbije, Kosova, Crne Gore i drugih zemalja.

"Tema simpozija je bila 'Kompetencije farmaceuta' ili jednostavno rečeno, sticanje novih znanja i vještina, kako bi magistri farmacije odgovorili savremenim zahtjevima kolega koji su pozicionirani širom evropske zajednice", izjavila je predsjednica Komore farmaceuta FBiH mr. ph. Zahida Binakaj, te dodala da se ovaj skup ne bi mogao održati da nije sponzora.

"Jedan od vjernih pratilaca Komore magistara farmacije FBiH je naša najstarija farmaceutska kompanija Bosnalijek, koja je i ove godine podržala ovaj stručni skup. Obzirom da Bosnalijek ove godine slavi 65 godina postojanja, koristim ovu priliku da u ime Komore i u svoje lično ime, čestitam ovaj veliki jubilej", istakla je mr. ph. Zahida Binakaj.

Na 7. Simpoziju magistara farmacije, Bosnalijek je zajedno sa učesnicima Kongresa i gostima, obilježio još jedan veliki jubilej, 40. rođendan jednog od svojih najprodavanijih proizvoda - Lysobact. Pacijenti, ljekari i farmaceuti Lysobact povezuju s tradicijom, povjerenjem, kvalitetom i sigurnošću. Sigurnost, kao i nepostojanje kontraindikacija Lysobacta potiču od prirodne komponente lizozim, koju još zovu i "enzim budućnosti", a koju na našem tržištu ne sadrže drugi oralni antiseptici.

"Lizozim je prva aktivna antibakterijska supstanca koju je otkrio Alexander Fleming, prije penicilina i u lizozim su ulagane ogromne nade, jer je on bio sposoban da ubije bakterijsku ćeliju. Bosnalijek je prepoznao potencijal lizozima i već 40 godina ga koristi u svojim proizvodima. Kao poznata i prosperitetna kuća, oni su tražili i više, te nakon 40 godina uspješne primjene tražili su da se ponovo ispitaju mogućnosti lizozima. Sada smo krenuli da ispitujemo lizozim ne više kao supstancu koja djeluje na ćelijski zid bakterija, već kako lizozim djeluje na skupine bakterija. Pored toga, radili smo još jednom istraživanje koje ćemo ubrzo objaviti", istakla je na 7. Simpoziju acc. prof. dr. Mirsada Hukić.

Lysobact je klinički dokazano efikasan i siguran lijek, kojim je do sada uspješno liječeno više od 50 miliona pacijenata širom svijeta.

Ovaj po mnogo čemu jedinstveni oralni antiseptik, čiji je vrhunski kvalitet odavno prepoznat na svjetskom farmaceutskom tržištu, tokom 40 godina postojanja prodat je u više od 50 miliona pakovanja tableta (lozenga) pacijentima u BiH, regionu i šire, bez ijednog prijavljenog neželjenog efekta.

Praćenjem novih istraživanja i proširenjem indikacija za upotrebu, trenutno na tržištu imamo četiri različita oblika Lysobacta, a za više informacija posjetite web stranicu www.lysobact.ba.