Zdravlje
0

Muška menopauza postoji, ali je rijetka

Sarajevo-x.com
Tri su ključna simptoma, koji zajedno sa niskim nivoom testosterona, dovode do pojave muške menopauze. Dijagnosticiranje ovog stanja mnogo je rjeđe nego što se ranije mislilo, ali se takvo nešto ipak dešava, tvrde britanski naučnici.

Testiranjem 32 različita simptoma utvrđeno je da su najvažniji umor, nedostatak energije, impotencija i depresija. Kod muškaraca se javlja nemogućnost postizanja erekcije ujutro, slab libido i erektilna disfunkcija.

Nizak nivo testosterona povezuje se sa nespobnošću podizanja tereta, hodanju više do jednog kilometra, problemima sa savijanjem, čučanjem i saginjanjem, te tugom.

Simptomi koji ne mogu biti povezani sa menopauzom su: promjene u spavanju, loša koncentracija, osjećaj beskorisnosti, tegobe pri ustajanju sa stolice i nervoza.

Za razliku žena, tek dva posto muškaraca pati od menopauze, navedeno je u studiji tima naučnika sa Univerziteta Manchester i Imperial collegea u Londonu. Rezultate svog istraživanja objavili su u magazinu "New England Journal of Medicine".

Muškarci koji imaju simptome seksualne disfunkcije, a nivo testosterona im je normalan trebaju znati da nešto drugo uzrokuje njihove probleme, a ne muška menopauza.