Zdravlje
27

Mrkva kao oružje u borbi protiv raka prostate

Klix.ba
Hrana bogata vitaminom A može pomoći u borbi protiv raka prostate. Kiselina u vitaminu A može zaustaviti širenje raka na okolno tkivo.

Naučnici su mrkvu proglasili novim oružjem u borbi protiv raka prostate. Studija, koju je vodio profesor Norman Maitland sa Univerziteta u Yorku, tvrdi da ishrana bogata vitaminom A može biti ključna u borbi protiv ove bolesti, a čini je lakše izlječivom.

Istraživači su otkrili da retenoička kiselina, hemikalija iz vitamina A, može ograničiti širenje raka na okolno tkivo. Vitamin A može se pronaći u namirnicama poput mrkve, slatkog krompira i zeljastog povrća kao što je kelj.

"Ukoliko je rak ograničen na prostatu, mnogo ga je lakše liječiti konvencionalnom medicinom. Ovdje se ipak više radi o prevenciji nego o lijeku, ali vitamin A može zaustaviti širenje raka. Mi smo otkrili da su u slučaju raka prostate isključeni određeni geni. Pomoću retenoičke kiseline možemo ih opet uključiti i učiniti rak manje agresivnim. Godinama je poznato da je nedostatak vitamina A u krvi povezan sa rakom prostate, ali niko nije znao koji su mehanizmi uključeni", izjavio je profesor Maitland.