Zdravlje
29

Mrkva i voda za tamni ten: Kako pripremiti kožu za vruće ljetne dane

Piše: M. N.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Ljeto je stiglo pa u skladu sa tim trebamo pripremiti naš organizam i kožu za tople sunčane dane.

Prije nego se odlučite skinuti u kupaći kostim i izložiti suncu potrebno je da uradite piling kože kako bi uklonili mrtve stanice i dobili boju koja će biti ravnomjerno raspoređena i dugotrajna.

Upravo temeljiti piling omogućava dobro prodiranje njegujućih proizvoda u kožu, čime omogućavate da koža bolje upija proizvode. Piling se može raditi jednom ili dva puta sedmično, a preporučuje se da ga uradite na par dana prije odlaska na more.

Nakon pilinga obavezno tuširanje i mazanje kremom

Postoje pilinzi sa sitnim, srednjim i velikim granulama. Sitne granule su namijenjene nježnoj koži lica, vrata, dekoltea i ramena, srednje granule se koriste na bedrima, donjem dijelu leđa te nadlakticama i podlakticama, a velike tj. grube granula za koljena, laktove, pete i mjesta gdje je koža tvrđa i grublja.

Piling utrljajte u kožu te isperite mlakom vodom, a potom se namažite hidrantskom kremom. Da biste uradili piling ne morate ići u salone ljepote, već možete napraviti smjesu i sami kući. Najjeftinija varijanta je piling od meda i šećera. Na teglu meda stavite oko kilogram šećera i utraljajte u tijelo. Smjesu ostavite na koži oko 10 minuta i potom isperite mlakom vodom.

No, piling nije sve. Ukoliko radite depilaciju, potrebno je da to obavite 2-3 dana prije mora jer se može desiti da zbog morske soli i sunca dobijete osip koji je neugodno crven i može svrbiti ili peckati.

Konzumiranje vode i mrkve

Stručnjaci iz sarajevskih beauty salona preporučuju da konzumirate dosta vode prije i poslije sunčanja, a da u ishrani koristite žitarice, voće i povrće, a posebno mrkvu.

Prije sunčanja obavezno nanesite kremu sa višim zaštitnim faktorom zbog ultraljubičastog zračenja koji je štetan za kožu i ljudski organizam. Također, skinite šminku s lica jer upravo zbog nje se mogu stvoriti fleke.

Ukloniti šminku i parfeme prije solarija

Ukoliko planirate otići u solarij kako biste dobili "podlogu" prije mora, također se savjetuje da uradite piling, istuširate se i uklonite šminku i parfem s tijela.

"Parfem, losioni ili šminka mogu dovesti do šarenila kože jer svako od nas ima na nešto alergiju, a to želimo izbjeći. Za sunčanje u solariju ne koriste se kreme za sunčanje jer za solarij postoje posebne kreme i ulja za prije i poslije. To su kreme i ulja za brzu bronzanu boju tako da u što kraćem roku dobijete lijepu bronzanu boju, a pri tome zadržavaju vlažnost kože. Između dva sunčanja u solariju potrebno je da prođe najmanje 48 sati", rekla nam je stručna radnica iz Sunlight salona.

Nakon solarija možete se slobodno istuširati, a u vezi sa kremama posavjetujte se sa stručnim osobljem salon u koji idete.