Zdravlje
7

Može li život biti zdrav kao nekad?

Često puta sjetimo se vremena kada smo se vraćali sa vikendica ili izleta sa punim cekerima raznog povrća i drugih domaćih proizvoda kojeg smo lično uzgajali ili kupovali od vrijednih seljaka. Miris domaćih organskih paprika, mrkve, jabuka osjećao se daleko. Nismo tada ni sumnjali da li je nešto prskano ili organsko. A danas?

Danas je teško naći vremena za sve to. Posao, gužva, obaveze, djeca, nema se vremena za sijanje, a teško je naći i povjerljive domaćine koji će zaista uzgajati organske plodove. Danas je mnogo je lakše poprskati jer, nema brige oko bolesti biljaka, nema mnogo oko okopavanja korova, a i povrće više rodi pa je i zarada veća.

U želji da se vrati okus i miris povrću i voću, kao i povjerenje u organsku proizvodnju nastao je projekat Zdravo.ba.

"Sjećajući se svog djetinjstva, osjetili smo potrebu da tu sliku oživimo i vratimo ljubav i nadu da se sijati može i da se to isplati.“, rekao je Haris Avdić, jedan od začetnika projekta.

"Zdravo.ba nastao je i kao odgovor za nezaposlenost jer okuplja mnoge entuzijaste, mlade i starije, osobe koje su odlučile da se priključe ovom projektu organizujući svoje mini farme i proizvodeći zdravu i organsku hranu“, dodao je Avdić.

Oko 500 kupaca je do sada iskazalo interes da povremeno naručuje Zdravu korpicu kao glavni proizvod projekta Zdravo.ba. Do sada je naručeno blizu 5 000 Zdravih korpica pretežno u gradu Sarajevu ali i u drugim gradovima. Kupci su naručivali i ostale Zdravo.ba proizvode pa je do sada prodato oko 8 000 ostalih Zdravo proizvoda kao što su sokovi, džemovi, pekmezi, tjestenine, brašno, domaća jaja, med, maslinovo ulje, čajevi, ajvari itd.

U budućnosti planiramo povećati proizvodnju organske hrane preko naših kooperanata ali i povećati broj prerađevina u vidu organskih proizvoda, te tako ponuditi mogućnost našim kupcima da veliki dio proizvoda koje uobičajeno kupuju, iste proizvode ali organske i zdrave mogu naručiti preko Zdravo.ba projekta, ističe Avdić.

Proizvodi Zdravo.ba mogu se poručiti preko web stranice www.zdravo.ba ili Facebook stranice www.facebook.com/zdravo.ba, a isporuka se vrši u sve gradove BiH.