Britansko istraživanje
0

Mozak se smanjuje ukoliko ne pijete dovoljno tečnosti

Sarajevo-x.com
Ukoliko ne pijete dovoljno tekućine siva tvar u mozgu se smanjuje zbog čega otežano razmišljate, upozorili su naučnici. Otkriveno je i da dehidracija ne samo da utječe na veličinu mozga nego i na njegovu funkciju.

Samo 90 minuta znojenja može smanjiti mozak koliko i godina starenja, tvrde naučnici. Naime, kada nema dovoljno vode sivoj tvari je potrebno mnogo duže da procesuira informaciju, a naučnici upozoravaju da višednevni nedostatak vode može umanjiti učinkovitost na poslu ili u školi.

Ipak, nema potrebe da paničite, samo čaša ili dvije vode sve vraća u normalu.

Tim naučnika iz Velike Britanije proučavao je mozgove tinejdžera skenirajući ih nakon sat i pol vožnje biciklom. Tinejdžeri su bili podijeljeni u dvije grupe. Naime jedni su imali i po nekoliko slojeva odjeće na sebi, dok su drugi bili laganije obučeni.

Ispostavilo se da si oni koji su imali više odjeće izgubili blizu kilogram znoja, a njihova siva tvar se primjetno stisnula.

"Kod ljudii koji su izgubili i do kilogram znoja primjećeno je smanjenje moždanog tkiva", kazao je naučnik Matthew Kempton sa Instituta za psihijatriju u Londonu, prenosi Daily Mail.