Hrvati pri vrhu liste
1

Moldavci preuzeli primat, piju više žestokih pića od Rusa

SRNA
Najnoviji podaci kažu da Rusi nisu više najveći ljubitelji žestokih pića, to mjesto su preuzeli Moldavci.

Prema izvještaju o stanju zdravstvene zaštite u Evropi za proteklu godinu, u Moldaviji troše više od 20 litara alkohola godišnje po glavi stanovnika.

Drugo mjesto zauzima Luksemburg, treće je Estonija. Rusija se našla negdje u sredini spiska – na 20. mjestu.

Rusi godišnje troše oko deset litara žestokih pića po glavi stanovnika. Uz Ruse su i Danci, Hrvati i Britanci - navodi na zvaničnom sajtu Svjetska organizacija za zdravstvenu zaštitu.

Najmanje piju u Tadžikistanu i Turskoj. A na dnu spiska ljubitelja jakih pića su nordijske zemlje – Norveška, Švedska i Island.

Prema ovim podacima, trećina Rusa je prestala da upotrebljava alkohol. Ruski mediji navode da to nije čudo, jer su se Rusi odnedavno navikli na dobar alkohol - koji manje piju.

Žestoka kvalitetna pića dopadaju se ne samo običnim građanima, već i moćnicima. U posljednje vrijeme "političkim pićem" smatra se viski. Na vlast u Rusiji je došla nova generacija: mladi ministri i poslanici koji, poput biznismena, odlaze na bazene, planinsko skijanje i teniske terene.

Kako je poznato, predsjenik Vladimir Putin praktično ne pije, a inače voli pivo. Premijer Dmitrij Medvedev je ravnodušan prema alkoholu. Na državnim prijemima on najčešće pije kiselu vodu, ponekad popije čašu bijelog vina.

Ipak, nekada je bilo sasvim drugačije.

Votka je još od 14. vijeka tradicionalno rusko "kulturno" piće. Kulturu pijenja propagirale su i dinastije Romanovih. Tada su nastali raznovrsni sudovi, šale i zdravice.

Prvi koji je počeo da uvodi "kulturu pijenja" u Rusiji bio je Petar Prvi. On je tvrdio da treba da se pije, ali ne mnogo - već dovoljno.

Upravo je prvi ruski imperator uveo "medalju sramote za pijanstvo", koju je morao da nosi čovjek koji je suviše popio.