Istraživanje
0

Mobiteli uzrokuju rak mozga?

FENA
Iz uglednog američkog naučno-istraživačkog centra za rak dolazi do sad najozbiljnije upozorenje o opasnosti od raka mozga kod korisnika mobilnih telefona.

Već se nekoliko godina spominje moguća povezanost mobitela i raka mozga. No, prvi put jedan je vodeći naučnik na temelju studije koja je još u toku objavio vrlo ozbiljno upozorenje.

Dr. Ronald Herberman, iz Centra za istraživanje raka Univerziteta Pittsburgh, svom je osoblju uputio okružnicu u kojoj upozorava da bi djeca trebala koristiti mobitele samo u hitnim situacijama, te ističe da su fetusi u najvećoj opasnosti od raka.

Ranije studije u nekoliko zemalja nisu otkrile dokaze da intenzivno korištenje mobitela izaziva rak.

U Američkoj udruzi za rak, dr. Michael Thun je pažljivo pratio sve studije. "Svi dokazi kojima dosad raspolažemo govore da je upotreba mobitela sigurna. No, moram reći da je znanstveno nemoguće dokazati da je nešto potpuno sigurno," kaže Thun.

Prema Nacionalnom institutu za rak, celularni telefoni emitiraju izvjesnu vrstu zračenja, energiju radiofrekvencija.

Stručnjaci tog instituta ukazuju na nekoliko dugoročnih studija koje se provode na ovoj relativno novoj tehnologiji.

Isto se tako ističe rastući broj korisnika – više od 180 miliona u Sjedinjenim Državama, te više od dvije milijarde u svijetu.

Upozorenje dr. Hebermana temelji se na preliminarnim nalazima studije koja je još u tijeku. On upozorava sveučilišno osoblje da već počne provoditi zaštitne mjere i prije nego što nalazi studije budu objavljeni.

A zaštitne mjere za korisnike su prvenstveno – slušalice, ili korištenje 'speakerphone' opcije na telefonu. U oba slučaja se sam telefon nalazi na sigurnoj udaljenosti od mozga.