Zdravlje
0

Mobilni telefoni izazivaju rak mozga?

Sarajevo-x.com
Britanski stručnjaci tvrde da kratkotrajna upotreba mobilnih telefona ne može prouzrokovati teže zdravstvene probleme. Stručnjaci pak još uvijek ne mogu sa sigurnošću kazati da li mobilni telefoni mogu izazvati rak mozga i da li su opasniji za djecu ili odrasle.

Britanski stručnjaci objavili su rezultate šestogodišnjeg istraživanja o utjecaju mobilnih telefona na zdravlje. Rezultati pokazuju da kratkotrajna upotreba mobilnih telefona u razumnim vremenskim intervalima ne može značajno ugroziti zdravlje korisnika. Ovim istraživanjem međutim, nisu utvrđeni utjecaju mobilnih telefona na razvoj raka mozga.

Profesor Lawrie Challis, vođa Programa o utjecaju mobilne telefonije na zdravlje, koji je koštao 17,90 miliona dolara, naglašava da su ispitanici mobilne telefone koristili 10 godine ili duže.

"Još uvijek ne možemo sa sigurnošću tvrditi da mobilni telefoni ne izazivaju rak i ne remete moždane funkcije. Rak je podmukla bolest koja se godinama razvija“, kazao je Challis na konferenciji za novinare, a prenosi Reuters.