Istraživanje
0

Mirisi koje stavljate u sušilicu su kancerogeni

Sarajevo-x.com
Mirisni proizvodi za rublje mogu ispuštati hemikalije u sušilici za veš, otkrila su istraživanja.

"Koktel" hemikalija je pronađen u zraku prilikom ispuštanja iz otvora tokom sušenja, uključujući i popularne tekuće deterdžente, kao i ostale mirisna sredstva.

Iako je istraživanje provedeno u SAD-u, njegovi autori smatraju da je ista situacija i u drugim domovima širom svijeta. Ove hemikalije uzrokuju glavobolje, napade astme, pa čak i teže poremećaje zdravlja.

Istraživanje je prodvodila profesorica Anne Steinemann, koja se bavi proučavanjem zagađivača okoline na Univerzitetu Washington u Seattleu.

Istraživači su analizirali plinove koji su izlazili iz sušilice, kada je sušenje bilo već pokrenuto i kada su dodani deterdžent i mirisi.

Analiza plinova je otkrila više od 25 organskih spojeva, uključujući i sedam opasnih zagađivača zraka. Od toga dvije suspstance, acetaldehid i benzen, su proglašene kancerogenima u SAD-u.

Tokom istraživanja je testirano 25 proizvoda i svi oni su ispuštali najmanje jedan hemijski spoj koji je proglašen opasnim.

Istraživanje je objavljeno u časopisu "Air Quality". Profesorica Steinemann je napomenula da, dok je javni interes usredočen na smanjenje zagađenosti iz automobila i industrije, da ni rizici iz domaćinstva ne smiju biti zaboravljeni.

Vezani članci