Istraživanje švedskih naučnika
0

Mesne prerađevine povezane sa rakom pankreasa

SRNA
Švedski naučnici utvrdili su vezu između konzumiranja mesnih prerađevina, kao što su slanina i kobasice, i raka pankreasa.

Prema njihovim istraživanju, konzumiranje dodatnih 50 grama mesnih prerađevina, otprilike jedna kobasica, svaki dan povećat će za 19 odsto rizik od oboljevanja, iako je mogućnost razvoja ovog rijetkog oblika raka niska. Ako se konzumira svaki dan 100 grama to povećava rizik za 38 odsto.

Konzumiranje crvenog mesa i mesnih prerađevina ranije je povezano sa rakom debelog crijeva, pa je britanska vlada preporučila 2011. godine uzimanje ne više od 70 grama dnevno, javlja BBC.

Profesor Suzana Larson, koja je vodila istraživanje na Institutu Karolinska, rekla je BBC-ju da je pitanje drugih oblika raka prilično kontroverzno.

"Poznato je da konzumiranje mesa povećava rizik od raka debelog crijeva, povezanost sa drugim još nije toliko poznata", rekla je ona.

U studiji, koja je objavio britanski List za proučavanje raka (Journal of Cancer), obuhvaćeni su podaci 6.643 pacijenta sa rakom pankreasa. 

"Rak pankreasa je visoko smrtonosan, skoro bez obzira na vrijeme dijagnoze", rekla je ona uz preporuku da ljudi treba da jedu manje crvenog mesa. 
Simptomi raka pankreasa su neobjašnjivi gubitak tjelesne težine, bol u abdomenu koji se širi prema leđima, a koji se pogoršava ako pacijent jede, zatim mučnina i gubitak apetita, svrab, bol u leđima, dijabetes, groznica i drhtanje.

Britansko Udruženje za istraživanje bolesti raka saopštilo je da je mogućnost obolijevanja od raka pankreasa relativno mala, svaki 77 muškarac i svaka 79 žena.

Sara Hiom, direktor informisanja ovog Udrženja kaže da su potrebne još opsežnije analize da se potvrdi povezanost konzumiranja mesa i raka pankreasa, jer je pušenje još uvijek najveći faktor rizika. 

Svjetska fondacija za istraživanje raka savjetuje da se iz ishrane potpuno izbace mesne prerađevine.

Rachel Thompson, šef odjeljenja za naučna istraživanja, najavila je nova istraživanja tokom godine o povezanosti raka pankreasa i konzumiranja mesa, ali se zna da postoji snažna povezanost gojaznosti i ovog oblika rata.