Zdravlje
0

Medicina napredovala: Vjeruje se da je otkriven novi metod liječenja leukemije

Klix.ba
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Onkolozi iz američke države Washington vjeruju da su otkrili revolucionarni novi metod za liječenje akutne limfoblastične leukemije, koji bi potencijalno mogao da se primjeni i na mnoge druge vrste raka.

Kako prenose britanski mediji, do takvog otkrića došla je grupa onkologa iz Centra za istraživanje karcinoma. Taj metod još je u fazi ispitivanja, ali je dao ohrabrujuće rezultate.

Ljekari su, prenose britanski mediji, tretirali T-limfocite, vrstu bijelih krvnih zrnaca pacijenata uz pomoć posebnih molekula, kako bi im omogućili da prepoznaju i napadnu ćelije tumora, pa ih zatim vraćali u tijelo pacijenata kroz infuziju.

Tako tretirani molekuli dobijeni su od specijalno gajenih genetski modificiranih miševa, a potom vraćeni u tijelo pacijenta kroz infuziju.

Rezultati su, kažu naučnici, impresivni - kod 94 posto učesnika kliničkog istraživanja povukli su se svi simptomi limfoblastične leukemije, a radilo se o bolesnicima koji su bili u posljednjem stadiju bolesti i imali su svega pet mjeseci života.

U drugom istraživanju je 80 posto pacijenata pozitivno reagiralo na liječenje.

"Ovakvo nešto nikada ranije nije zabilježeno u medicini - ovakvi rezultati kod pacijenata kod kojih je bolest toliko odmakla", rekao je Stenli Ridel, vođa istraživanja.

On je dodao da ova terapija neće moći spasiti sve oboljele, baš kao što ih ne mogu spasiti ni hemoterapija ili zračenje, ali je, kako kaže, riječ o revolucionarnom pomaku.

Naučnici, ipak, upozoravaju kako ovaj metod liječenja može imati i ozbiljne nuspojave. Naime, od 35 pacijenata, kod sedmero se pojavila reakcija imunološkog sistema zbog koje su završili na intenzivnoj njezi, dok je dvoje preminulo.

Rezultati najnovijeg istraživanja trebali bi uskoro biti i službeno objavljeni u jednom uglednom naučnom časopisu.