Novo medicinsko čudo
0

Matične ćelije umjesto transfuzije krvi

Sarajevo-x.com
Doniranje krvi bi u budućnosti moglo postati nepotrebno, navode stručnjaci koji su otkrili način kako da u laboratorijama proizvedu potencijalno neograničene zalihe krvi koristeći kisik iz matičnih ćelija.

Američki naučnici iz Massachusettsa i Illinoisa, zajedno sa svojim kolegama iz poznate klinike Mayo, dokazali su da se kapacitet oksigena iz matičnih ćelija može mjeriti s onim iz regularne krvne transfuzije.

To bi uveliko olakšalo proces provjeravanja krvi od kontaminiranosti bolestima, javlja britanski Telegraph.

"Ograničenja u zalihama krvi može imati kobne posljedice u liječenju bolesnika koji izgube mnogo krvi", rekao je jedan od naučnika iz tima , doktor Robert Lanza.

"Matične ćelije predstavljaju novi izvor ćelija koje su mogu unaprijediti i iskoristiti za proizvodnju velikih količina krvi. Trenutno možemo generirati od 10 do 100 milijardi krvnih ćelija od jednog šestoćelijskog sistema matičnih ćelija", dodao je.

Krv proizvedena ovim putem trebala bi biti 0-negativna, jer je ta krvna grupa univerzalna i može je primiti svaki pacijent bez obzira na svoju krvnu grupu.

Ovaj tim također radi na tome da se matične ćelije mogu uzimati od samog pacijenta što bi zamijenilo upotrebu matičnih ćelija embrija na kojima su se dosad radila ispitivanja.