Zdravlje
116

Mark Zuckerberg i njegova supruga ulažu 2,7 milijarde eura u medicinska istraživanja

Klix.ba
Mark Zuckerberg i  Priscilla Chan (Foto: AFP)
Mark Zuckerberg i Priscilla Chan (Foto: AFP)
Osnivač Facebooka Mark Zuckerberg i njegova supruga Priscilla Chan su obećali 2,70 milijardi eura za finansiranje medicinskih istraživanja u narednih deset godina.

Na konferenciji za novinare u San Franciscu, rekli su da im je krajnji cilj da se do kraja stoljeća izliječe, spriječe ili stave pod kontrolu sve bolesti. Sredstva će distribuirati Inicijativa Zuckerberg Chan, koja je osnovana u decembru 2015. godine.

Tehnološki lideri sve više pažnje posvećuju zdravlju. Ranije u toku sedmice, Microsoft je rekao da namjerava "riješiti" problem borbe raka pomoću umjetne inteligencije alata.

I IBM i MIT su ranije ove sedmice najavili da razvijaju sisteme koji bi mogli pomoći kliničarima u poboljšanju brige o starim i nemoćnim pacijenata.

Zuckerbergov plan je raditi na nečemu sličnom. Rekao je da se u ovom trenutku 50 puta više novca troši na liječenje ljudi koji su bolesni nego na saniranje bolesti koje će to zaustaviti na vrijeme.

On je istakao tri principa koji će ga voditi ka ulaganju novca. Chan je dodala da su već uložili 537 miliona eura u stvaranje novog istraživačkog centra pod nazivom Biohub koji će okupiti inženjere, informatičare, biologe, hemičare i ostale inovatore.

Biohub će u početku raditi na dva projekta. Prvi je Cell Atlas, karta koja opisuje različite tipove ćelija koje kontroliraju glavne organe tijela. Druga je inicijativa za infektivne bolesti, koja će pokušati razviti nove testove i vakcine za borbu protiv HIV-a, ebole, virusa Zika i drugih novih bolesti.

Zuckerberg je predvidio da će do 2100. godine prosječan životni vijek biti veći od 100 godina. Međutim, upozorio je da će proći godine prije nego njegov fond dovede do stvaranja novih medicinskih tretmana.