Zdravlje
193

Marihuana liječi depresiju?

Klix.ba
Poznato je da marihuana podiže raspoloženje, ali ono što se do sada nije znalo jeste da upravo ova zelena biljka može promijeniti našu reakciju na negativne emocije i slike.

Nedavno urađena studija analizirala je rad mozga pod utjecajem tetrahidrokanabinola (THC) da bi se utvrdilo kakav utjecaj ima marihuana u načinu procesuiranja emocija. THC je glavni psihoaktivni sastojak marihuane.

Žurnal "The European Neuropsychopharmacology" objavio je studiju u kojoj se tvrdi da THC ima pozitivan efekat na negativne podražaje.

Studija, koja je rađena na Univerzitetu Medical Center Utrecht u Holandiji, tvrdi kako THC aktivira endokanabinoidni sistem koji se nalazi u mozgu kako bi promijenio naš odgovor na negativne slike i emocije.

U studiji se tvrdi i da bi marihuana mogla biti lijek za liječenje depresije i drugih mentalnih oboljenja.

Istraživači su testirali grupu muškaraca koji su aktivni korisnici marihuane. Kako bi bili dio ispitivanja morali su koristiti marihuanu četiri ili više puta godišnje ali samo jednom sedmično.

THC je dat jednoj grupi dok je druga grupa dobila placebo. Od muškaraca je zatraženo da mimikom oponašaju ekspresije sreće ili straha sa slike.

Prema studiji, osobe koje su imale THC u krvi nisu mogli pokazati izraz straha, ali su savršeno dobro imitirale facijalnu ekspresiju sreće.

Rezultati su potvrđeni magnetnom rezonancom koja je pokazala djelovanje THC-a na regiju mozga zaduženu za procesiuranje emocija.

"THC reducira negativne sklonosti u emocionalnom procesuiranju", navodi se u izvještaju.