Zdravlje
0

Manje sjedenja - duži život

Sarajevo-x.com
U novom istraživanju Američkog udruženja oboljelih od tumora se navodi da jedan sat vježbanja dnevno nije dovoljan za dug život. Ljudi koji provode više vremena sjedeći tokom slobodnog vremena će vjerovatno živjeti kraće, bez obzira što vježbaju svaki dan.

Američki istraživači su pratili nivo aktivnosti i stopu smrtnosti kod više od 120.000 zdravih žena i muškaraca u periodu od 13 godina, piše CNN.

Utvrđeno je da žene koje provode više od šest sati dnevno sjedeći, imaju 40% više šansi da umru ranije za razliku od žena koje dnevno sjedeći provedu manje od tri sata. Muškarci koji provode više vremena sjedeći imaju 20% više šanse da umru ranije.

Postoji nekoliko faktora koji objašnjavaju zašto sjedenje može skratiti ljudski život.

Što više vremena čovjek provede sjedeći, veća je mogućnost da će jesti grickalice i konzumirati visokokalorična pića, što će uzrokovati gojaznost.

Dugotrajno sjedenje šteti imunološkom sistemu, što povećava rizik od raka i drugih bolesti, a loše utiče i na cirkulaciju. Kada krv ne protiče kroz vene optimalno, postoji opasnost od stvaranja ugruška. Ovo također ima i metaboličke posljedice, jer dolazi do povećanja krvnog pritiska i nivoa holesterola. Istraživači kažu da su kardiovaskularne bolesti najčešći uzrok smrtnosti.

U istraživanju objavljenom u "Američkom časopisu za epidemiologiju" se savjetuje smanjenje vremena provedenog u sjedećem položaju i povećanu fizičku aktivnost koja osigurava dug život.