Tako istraživači tvrde
0

Manje hrane u želucu, više pameti u glavi

Sarajevo-x.com
Što manje hrane unosite u želudac, to je bolje za vašu memoriju, kažu istraživači.

Preskakanje deserta i ispijanje jedne šoljice kafe je dobro, koliko za vaš struk, toliko i za vaš mozak. Ovo se tvrdi u istraživanju pod nazivom "Kalorijska ograničenja" talijanskih istraživača.

Giovambattista Pani, jedan od istraživača, kaže da se usredotočio na CREB1 protein, za koji je poznato da je važan za pamćenje i učenje. U eksperimentu na miševima je pokazao da manji unos kalorija povećava želju za učenjem. Također, što se manje kalorija unese u organizam, povećava se količina proteina u mozgu.

Kod životinja na kojima je vršeno testiranje pokazalo se da moraju smanjiti unos kalorija za 25 do 30 posto, dok bi to kod ljudi značilo da moraju smanjiti unos kalorija za oko 600 dnevno.

Šoljica kafe ili čaja također bi mogla biti korisna. Ovo bi moglo biti objašnjenje i za dugovječnost stanovnika otoka Okinava u Japanu, gdje na 100.000 stanovnika živi 100 osoba starijih od 100 godina, što je više nego bilo gdje drugo u svijetu. Naime, stanovnici Okinave unose manje kalorija nego prosječne osobe u svijetu, piše Daily Mail.