Zdravlje
4

Manjak vitamina D u trudnoći povećava rizik od multiple skleroze kod djece

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Manjak vitamina D u trudnoći može povećati rizik od multiple skleroze kod djece kasnije u toku života, rezultati su nove studije sa Harvarda objavljene u žurnalu JAMA Neurology.

Normalnom vrijednošću vitamina D u krvi se smatra nalaz između 20 i 50 ng/mL, dok vrijednosti između 10 i 19 ng/mL indiciraju blagi do umjereni deficit. Nalaz ispod 12.02 ng/mL smatra se ozbiljnim deficitom.

Poredeći rezultate kontrolne grupe, tim sa Harvarda je otkrio kako djeca majki koje su imale deficit vitamina D tokom trudnoće imaju 90 posto veću šansu od razvijanja multiple skleroze u odrasloj dobi u odnosu na djecu majki koje nisu imale manjak ovog vitamina.

"Naši rezultati navode kako manjak D vitamina u trudnoći povećava rizik od obolijevanja od multiple skleroze kod novorođenčadi kasnije u toku života", kažu autori studije i trudnicama predlažu prehranu bogatu vitaminom D.

Ranije su studije manjak vitamina D povezivale sa zdravstvenim stanjima kao što su sindrom iritabilnog crijeva, demencija, povećan rizik od srčanog udara i moždani udar.

Vitamin D ljudski organizam stvara kada sunčeva svjetlost dodiruje kožu. Naša koža proizvodi vitamin D kada je izložena sunčevoj svjetlosti - UV zračenju iz prirodnog izvora.

Hrana koja ga sadrži vitamin D su masne ribe kao što su sardine i skuše, jetrica, jaja i ulje bakalara. Ipak, ništa ne može zamijeniti prirodni izvor - sunce.