Zdravlje
0

Mala doza aspirina svaki dan smanjuje rizik od raka

Sarajevo-x.com
Svakodnevno unošenje male doze aspirina u organizam može prevenirati i eventualno liječiti rak, najnovija su naučna otkrića.

U magazinu The Lancet su objavljene tri nove studije, koje potvrđuju ranija istraživanja da aspirin ima antikancerogena dejstva, piše BBC.

Tim profesora Petera Rothwella sa Oxford univerziteta je otkrio da je uzimanje male doze aspirina tokom tri do pet godina smanjilo šanse za dobijanje raka za 19 posto, a nakon pet godina konzumiranja lijeka, šanse za dobijanje zloćudne bolesti su umanjene za 30 posto.

"Posljednji podaci koje smo dobili idu u prilog ranijim vjerovanjima da je mala doza aspirina veoma blagotvorna, posebno ako u porodici imate nekoga ko boluje od raka ili srčanih oboljenja", kazao je Rothwell.

Aspirin sprečava razvoj raka u ranoj fazi i zbog toga ga je potrebno uzimati nekoliko godina. "Ovo je veoma važno, jer aspirin usporava proces širenja zloćudnih ćelija i metastaze koje su zaslužne za smrt pacijenata", kazao je Rothwell.

Aspirin je dugo bio hvaljen zbog svojstva da sprečava zgrušavanje krv. Zbog toga su ga ljekari preporučivali kao prevenciju pacijentima koji imaju veći rizik od srčanog udara.

No, najnovija istraživanja su pokazala da lijek ima puno veći učinak u smanjivanju rizika od dobijanja raka, nego bolesti srca.