Zdravlje
194

Mahmutbegović: Nije tragedija oboljeti od karcinoma, nego živjeti u neznanju

FENA
Melika Mahmutbegović (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Melika Mahmutbegović (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
U povodu 24. oktobra Međunarodnog dana borbe protiv karcinoma dojke potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović izražava ličnu i bezrezervnu podršku svim udruženjima koje promoviraju podizanje zdravstvene svijesti kod žena kao stupova zdrave porodice i društva u cjelini.

U saopćenju za javnost Službe za odnose s javnošću potpredsjednice FBiH apelira se na sve ljude da vode računa o svom zdravlju, da djeluju preventivno i spriječe tragičan ishod bolesti pravovremenom intervencijom.

"Trebamo biti svjesni da nije tragedija oboljeti od karcinoma, nego je tragično živjeti u neznanju, biti nemaran prema sebi i zdravlju te zanemarivati promjene na sebi", poručila je.

Podsjeća se da je karcinom dojke najčešća maligna bolest i nažalost jedan od vodećih uzroka smrtnosti od malignoma kod žena, ne samo u BiH nego i u svijetu, a posljednjih godina bilježi se značajniji porast oboljenja posebno među mlađim ženama.

"Razlozi su to zbog kojih treba podržati sve akcije u borbi protiv karcinoma dojke koje se, tim povodom organiziraju u BiH jer na taj način skrećemo pažnju na jedan od najvećih zdravstvenih problema žena današnjice. Time se promovira zdravlje i podiže nivo svijesti o značaju ranog dijagnosticiranja tog oboljenja. Zato treba raditi još više na edukaciji žena da bi redovno odlazile na preglede i pravovremeno reagirale u slučaju oboljenja", navodi se.