Naučnici s Harvarda
0

Lutanje misli može biti pokazatelj da smo nesretni

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Pola svog vremena koje provedemo budni zapravo sanjarimo, a da toga nismo ni svjesni, tvrde američki naučnici. Takvo lutanje misli može biti znak da smo nesretni.

Više od 2.200 volontera popunjavali su na iPhoneu upitnik s pitanjima koja su se ticala njihovih razmišljanja i raspoloženja u pojedinim trenucima dana i noći. Otkriveno je da im misli lutaju najmanje 30 posto vremena, pa čak i kad obavljaju veoma važne zadatke.

Britanski ekspert objasnio je da je to zato što je ljude lako odvratiti od onoga što rade.

Učesnici u studiji odgovarali su na pitanja o tome šta rade, da li misle na to što rade, jesu li sretni ili tužni. Zanimljivo je da su neki bili spremni da odgovaraju na pitanja i dok vode ljubav, piše BBC.

Nakon prikupljenih 250.000 odgovora, tim s Harvarda zaključio je da ljudi provode 46,9 posto svog vremena provode sanjareći.

"Lutanje misli prisutno je pri obavljanju bilo koje aktivnosti", ističe doktor Matthew Killingsworth.

Također je utvrđeno da su oni čije misli lutaju uglavnom nesretni. Među najstretnijima bili su oni koji su vježbali, razgovarali i vodili ljubav, a među najnesretnijima oni koji su se odmarali, radili ili koristili kompjutere.

Doktor Killingsworth smatra da je upravo lutanje misli znak da se osjećamo nesretnima. Ipak, ova tvrdnja još uvijek nije naučno dokazana.