Zdravlje
0

LSD može biti dobar za zdravlje

Klix.ba
Halucinogene droge mogle bi biti dobre za zdravlje, pogotovo pri liječenju od alkoholizma, otkrilo je istraživanje norveških naučnika.

Naučnici su sproveli obimno istraživanje uticaja LSD-a anketiranjem desetina hiljada Amerikanace. Otkrića su bila u suprotnosti sa uvriježenim vjerovanjem da LSD i druge psihoaktivne droge, poput meskalina i psilokibina, rezultiraju flešbekovima, paranojom i dugoročnim mentalnim problemima.

Naučnici Pal-Orjan Johansen i Teri Krebs, sa norveškog Univerziteta nauke i tehnologije u Trondheimu, ispitali su navike uzimanja droga kod 130 hiljada Amerikanaca u periodu od 2001. do 2004. godine. Nekih 22 hiljade ispitanika su barem jednom uzeli halucinogene droge.

Prošle godine, ovi naučnici preporučili su LSD kao efikasan tretman u liječenju alkoholizma, a ove su otkrili da nema značajne povezanosti sa uzimanjem psihoaktivnih droga ili LSD-a sa mentalnim problemima.

"Štaviše, u nekoliko slučajeva, ove droge su smanjile stopu mentalnih problema", napisali su naučnici u izvještaju.

Johansen tvrdi da ranije studije nisu dokazale da su droge izazvale hronična oboljenja, a Krebs dodaje kako sve ima svoj rizik, ali da su nezgode sa ozbiljnim povredama pri uzimanju LSD-a veoma rijetke.

"Tokom posljednjih 50 godina desetine miliona ljudi koristile su halucinogene droge i nema previše dokaza dugotrajnih problema", kaže Krebs.

Ideja da su ove droge izazvale mentalne probleme došla je iz manjeg broja studija, sprovedenih na pacijentima koji su već patili od nekog oblika mentalne bolesti.

Upotreba halucinogenih droga i mentalni problemi javili su se u kasnoj adolescenciji te su ih zbog toga naučnici pogrešno povezali.

Johansen i Krebs došli su do otkrića da je jedna doza LSD-a veoma efikasna u liječenju alkoholizma, baš kao i uobičajeni lijekovi. Čak 60 posto pacijenata kojima je data doza LSD-a su ili potpuno prestali piti ili su pili mnogo manje nego prije uzimanje droge.