Zdravlje
0

Loše navike u ishrani

Sarajevo-x.com
U svakom članku u kojem se govori o zdravlju i zdravom životu mora se spomenuti ishrana – njen kvalitet, obim i način. Iako tempo života diktira brzinu i u ishrani, potrebno je uvijek imati na umu bitnost hrane i koliko ona može utjecati na kvalitet našeg života.

Prejedanje Kada konzumiramo hranu bogatu šećerom i mastima, a siromašnu vlaknima onda se ne možemo zasititi tako da se prejedamo dok ne napunimo želudac u potpunosti. Stoga je bolje jesti pet ili šest puta dnevno, ali manje porcije i to voća, povrća, žitarica, orašastih proizvoda i slično.

Izgladnjivanje Izgladnjivanje nikada nije dobro zato nemojte mučiti svoj organizam bespotrebnim gladovanjem. Ukoliko preskočite doručak, to znači da gladujete i da vaš organizam nije dobio ono što mu je potrebno za normalno funkcionisanje.

Šećer, bijelo brašno, kofein, ugljikohidrati Suvišno je govoriti o štetnosti svih namirnica koje su bogate šećerom, ugljikohidratima i koje su napravljene od bijelog brašna. Izbjegavajte namirnice koje će vas samo prividno zasititi i od kojih će vam biti loše. Pokušajte sa alternativama, probajte crni hljeb, integralne žitarice i integralnu tjesteninu.

Preskakanje doručka Iako rano ujutro možda ne osjećate glad, jako je bitno da ne preskačete doručak koji je osnovni obrok jer vam daje potrebnu energiju za predstojeći dan. Ukoliko se zaista ne možete natjerati na doručak u ranim jutarnjim satima, krenite malim koracima. Napravite si ujutro sok od narandže. Već za nekoliko dana moći ćete pojesti i neku voćku.