Istraživanje
0

Loš posao je stresniji od nezaposlenosti

Sarajevo-x.com
Loš posao koji od vas previše traži, bez da išta daje zauzvrat, jednako je stresan kao i da nemate posla uopće, pa čak i stresniji.

Ovom temom su se pozabavili istraživači Centra za mentalno zdravlje sa Nacionalnog univerziteta u Australiji, a u istraživanju je učestvovalo više od 7.000 Australaca. Istraživanje je trajalo nešto više od sedam godina, a željelo se vidjeti kako uslovi rada utječu na mentalno zdravlje ispitanika.

Ispitivano je radno aktivno stanovništvo o simptomima depresije, nervoze i o tome koliko često su se osjećali smirenima i sretnima u prethodnom mjesecu.

Učesnike u istraživanju su pitali i o uslovima rada, uključujući to koliku kontrolu i fleksibilnost imaju, koliko su složena i teška njihova zaduženja, koliko im je siguran posao i kakvo je njihovo mišljenje o tome da li im je plata realna.

Nakon što su uzeli u obzir različite faktore koji bi mogli utjecati na ishod, kao što su obrazovanje i bračni status, istraživači su uočili linearan odnos između mentalnog zdravlja radnika i kvalitete njihovog radnog mjesta. Oni koji su imali fleksibilne i sigurne poslove imali su puno bolje mentalno zdravlje.

Međutim, otkriveno je i da ljudi koji nemaju posao imaju približno isto mentalno zdravlje kao oni sa lošim poslovima, a u većini slučajeva čak i bolje.

Osim toga, istraživanje objavljeno u časopisu "Occupational and Environmental Medicine" je pokazalo da se mentalno zdravlje nezaposlenih poboljšava nakon što nađu dobar posao, a da se drastično pogoršava nakon što počnu raditi na lošem radnom mjestu, piše australski list Stuff.