Istraživanje
0

Ljudi koji piju kafu i čaj zaštićeniji su od MRSA-e

Sarajevo-x.com
Ljudi koji redovno piju čaj ili kafu imaju manje šanse da budu nositelji bakterije MRSA, tvrde američki naučnici.

Više od 5.500 Amerikanaca je učestvovalo u istraživanju objavljenom u časopisu "Annals of Family Medicine" gdje je otkriveno da su oni koji su pili vruć čaj ili kafu, imali u pola manje Methicillin rezistentniog Staphylococcus aureusa (MRSA) u nosnicama, od onih koji nisu konzumirali ove napitke. No, još uvijek je nejasno kako to tačno utiče na smanjenje MRSA-e.

Vruća kafa i čaj imaju antimikrobna svojstva, kaže glavni istraživač Eric Matheson sa Univerziteta Charleston. Općenito, oko 1 posto populacije SAD-a nosi MRSA-u u nosu ili na koži, ali se nikada ne razbole. Istraživanje kaže da oni koji konzumiraju ove napitke mogu biti u manjoj mogućnosti i da budu nosioci MRSA-e.

Od ukupnog broja ljudi koji su učestvovali u istraživanju, njih 1,4 posto su imali manje MRSA-e u nosu. Ali, oni koji su pili kafu ili čaj imali su je 50 posto manje. Matheson kaže da, iako je istraživanje dalo ovakav rezultat, još uvijek se ne može sa sigurnošću tvrditi da se ne radi samo o slučajnosti.

"Naše istraživanje bi moglo doprinijeti tome da se smanji rizik od prenošenja MRSA-e", napisao je Matheson u istraživanju. Za sada istraživači kažu kako samo mogu preporučiti da ljudi piju kafu ili čaj u nadi da će se zaštititi od MRSA-e.