Zdravlje
0

Lješnjaci i bademi čuvaju srce

Sarajevo-x.com
Vrećica lješnjaka, pistacija ili badema u kombinaciji s mediteranskom dijetom može spasiti vaše srce, tvrde autori najnovije medicinske studije.

Španjolski istraživači otkrili su da uključivanje lješnjaka, badema ili oraha u mediteransku dijetu (inače preporučljivu srčanim bolesnicima) pomaže više od npr. konzumiranja maslinovog ulja.

'Bolesti srca često su povezane s metabolizmom i ishranom, pa se srčanim bolesnicima oduvijek preporučuje pažljivija ishrana bogata tzv. zdravim mastima kakve se upravo nalaze u sjemenkama i plodovima kao što su pistacije, lješnjaci i orasi', ističe Jo Ann Manson, direktorica Odjela za preventivnu medicinu na Harvardu.

Autori studije ističu da ako ove sjemenke uzimate dok jedete fast food i sličnu nezdravu hranu, rezultati će izostati, dok u mediteranskoj dijeti uz ribu, bijeli luk, vino i svježe povrće, dolazi do suprotnog efekta.

'Sjemenke su pune antiupalnih sastojaka, vlakana i antioksidansa koje snižavaju krvni pritisak i blagotvorno djeluju na rad srca', dodaje Manson.

U studiji je učestvovalo 1200 Španjolaca starosne dobi od 55 do 80 godina starosti koji su imali problema sa srcem, debljinom i visokim krvnim pritiskom, a istraživanje je finansiralo španjolsko Ministrastvo zdravstva.