Zdravlje
0

Ljekovita biljka čubra smanjuje rizik od raka

FENA
Ruski naučnici su saopćili da imaju dokaze da začinska etarska ulja smanjuju rizik od onkoloških bolesti i podmlađuju organizam.

Eksperimenti provedeni na Institutu za biohemijsku fiziku ruske Akademije nauka su potvrdili da etarsko ulje začina čubre utiče na karakter oksidacionog stresa, objavljeno je na Internet sajtu izvestia.ru, prenosi Tanjug.

Prema jednoj od najrasprostranjenijih hipoteza, koja je prije dvadesetak godina iznijeta baš u tom institutu, prijevremenom starenju organizma doprinose aktivni atomi kiseonika koji razbijaju strukturu ćelije. Tim atomima se suprostavljaju antioksidanti kako sintetičkog, tako i prirodnog porijekla, a u te druge spadaju upravo i različiti začini.

Dokazujući tu hipotezu, naučnici su laboratorijske miševe pojili vodom s dodatkom etarskog ulja čubre i primoravali ih da dišu vazduh zasićem uljanim isparenjima.

Pokazalo se da se, kao rezultat tromjesečnih eksperimenata, u mozgu i jetri tih životinja znatno povećala koncentracija polinezasićenih masnih kiselina (čuvenih omega kiselina) i poboljšale strukturne karakteristike eritrocita, što znači da će miševi rijeđe obolijevati od raka i živjeti znatno duže.