Zdravlje
27

Ljekari otkrili najčešće probleme koje imaju ovisnici o igrici Pokemon Go

Klix.ba
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Igrica Pokemon Go može izazvati brojne zdravstvene probleme, upozoravaju ljekari. Zbog igrice igrači moraju trčati ulicama i parkovima kako bi uhvatili virtuelne pokemone dok gledaju u ekran svog mobitela. Na ovaj način, upozoravaju, dovodite u opasnost svoj život.

Jedan korisnik iz Californije objavio je snimak CT-a kostiju na kojem se vidi da mu je pukla ključna kost. Povredu je zadobio igrajući igricu. Mnogi iščaše zglob, zadobiju opekotine i postanu neurotični zbog ove igrice.

Osim bolova u mišićima i istegnutih tetiva, ovo su najčešći zdravstveni problemi osoba koje trče za Pokemonima:

1. Opekotine od sunca Uprkos vremenskim uvjetima pa čak i visokim temperaturama, igrači hodaju ulicama tragajući za pokemonima. Ljekari savjetuju da nosite kačkete ili šešire, sunčane naočale te da koristite kremu za zaštitu vaše kože. Ako je moguće, izbjegavajte jako sunce. Ako ste zadobili opekotine koristite obloge od mlijeka s ledom te kremu sa aloe verom.

2. Oštećenje kože od ekrana mobitela Britanski ljekari upozoravaju da "zurenje" u ekran može oštetiti kožu lica zbog štetnih UVB zraka koje emituje ekran mobitela. Ograničite vrijeme koje provodite uz vaš mobitel.

3. Žuljevi Dugo hodanje može naštetiti vašim nogama i stvoriti žuljeve. Zaštitite svoje noge najlon čarapama. Ako jedan par ne pomaže, nosite dva para čarapa. Obuća mora biti udobna i ne smije biti uska. Izbjegavajte odjeću od pamuka jer upija znoj i vlagu što može dovesti do trenja. Nosite zavoje, a kada budete imali žuljeve koristite puder ili gel.

4. Uganuća, napuknuća i slomljene kosti Američka asocijacija ortopedskih hirurga izdala je službeni vodič kako biti siguran dok igrate igricu.

"Volimo što ova igrica 'vad' ljude iz stana i motivira ih da vježbaju, ali morate biti svjesni okruženja dok uživate u aktivnosti. Hodanje uz gledanje u telefon rezultira uganućima, slomljenim kostima i fatalnim povredama", kazali su ljekari. Obratite pažnju na saobraćaj, pažljivo prelazite ulicu, kada se penjete gledajte gore i pazite na druge ljude.

5. Mentalno zdravlje Psiholozi su pohvalili to što igrica izvlači ljude iz domova, motivira ih da vježbaju i komuniciraju, ali upozoravaju da izaziva ovisnost koja uzrokuje psihičke probleme. Ljudi koji su označeni kao ovisnici imaju problem s ponašanjem u društvu. Umjesto da se druže, oni igraju igricu dok ne legnu spavati i počnu je igrati čim se probude. Eksperti savjetuju da sami sebi ograničite vrijeme za igricu te da se više družite s prijateljima i radite aktivnosti koje ne uključuju telefon.