Smanjiti stopu smrtnosti
0

Ljekari: Časne sestre trebaju piti kontraceptivne pilule

Sarajevo-x.com
Ljekari iz Austrije Kara Britt i Roger Short poslali su pismo Katoličkoj crkvi u kojem objašnjavaju zašto crkva treba dozvoliti časnim sestrama da uzimaju kontraceptivne pilule, kako bi smanjili stopu smrtnosti redovnica, prenosi Guardian.

Zbog toga što nemaju djecu, redovnice preuzimaju rizik od većih šansi za karcinome grudi, jajnika i maternice. Kada žena nema djecu smanjuje se broj menustracija tokom života, a mali broj ciklusa uvećava šanse za karcinom. Isto važi i za žene koje rano dobiju menustraciju, a kasno uđu u menopauzu.

Američka studija koja je obuhvatila 32.000 časnih sestara Katoličke crkve, pokazala je da one imaju veći rizik od karcinoma nego druge žene njihove dobi. Tako je 70-ih i zvanično priznato da zbog toga što nemaju djecu, časne sestre imaju veći rizik od karcinoma dojke.

Kontraceptivne pilule imaju zaštitni efekt, ukoliko se uzimaju, rizik od karcinoma pada za 50 do 60 posto. Upozorenje koje su poslali austrijski ljekari temelje upravo na ovim podacima i apeluju da se časnim sestrama dozvoli korištenje kontraceptivnih pilula. Iako Katolička crkva ima 95.000 časnih sestara širom svijeta, strogo su zabranjene sve vrste kontracepcije.