Istraživanje
6

Lijekovi koji sadrže kalcij mogu biti opasni

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Prema istraživanju koje je urađeno u Njemačkoj, lijekovi koji sadrže kalcij mogli bi u značajnoj mjeri uzrokovati srčani udar, prenio je BBC.

Stoga, stručnjaci ističu da je najbolje rješenje ispravno i uravnoteženo unošenje hrane u organizam, uključujući i kalcij koji se mora unositi sa posebnom opreznošću.

Rezultati istraživanja su objavljeni u naučnom časopisu "Hearth" (Srce) koji izdaje Njemački centar za istraživanje raka u gradu Heidelbergu. Ukupno 23.980 osoba je bilo pod lupom istraživača u periodu od deset godina.

Naučnici su formirali dvije grupe, jedna koja uzima lijek i druga koja ga ne uzima, kako bi pratili i pokušali da shvate da li uzimanje lijeka s klacijem predstavlja ozbiljnu mogućnost srčanog udara.

Rezultati su pokazali da je 851 od 15.959 osoba koje nisu uzimale kalcij doživjele srčani udar, dok je, u poređenju sa osobama koje nisu koristile kalcij, mogućnost srčanog udara kod osoba koje su uzimale ovaj mineral, veća za 86 posto.

Lijekovi koji sadrže kalcij obično najviše koriste osobe u poznim godinama, u cilju jačanja i sprečavanja lomova kostiju.