Zaštite se od opasnih bolesti
0

Kratkom šetnjom po stanu do zdravlja

Sarajevo-x.com
Osobe koje se češće kreću, barem povremeno ustajući iz udobne fotelje i šećući stanom ili uredom vitkije su od onih koje cijeli dan provedu sjedeći, zaključci su studije koju su sproveli australijski naučnici.

'Sitne' aktivnosti kao što su odlazak do TV-a kako biste promijenili kanal, umjesto da to učinite daljinskim, pomažu održati potrebnu razinu šećera i masnoće u krvi, potvrdila je studija.

"Sprovedena studija je dokazala da što više puta tokom dana čovjek ustane i sjedne, tim je njegov metabolizam jači, otporniji i zdraviji", kazala je naučnica Genevieve Healy.

U sedmodnevnom istraživanju učestvovalo je 168 muškaraca i žena kojima su bili prikopčani pedometri - uređaji koji registriraju pokrete.

Po završetku studije konstatovano je da su osobe koje su se više kretale, ustajući češće i šetajući po stanu ili uredu, mršavije, te da imaju nižu razinu glukoze i opasnih masnoća u krvi, a samim time i manji rizik od oblijevanja od srčanih bolesti ili dijabetesa.

"Ne možemo sa sigurnošu reći da slabo kretanje izaziva bolesti puput dijabetesa ili kardiovaskularnih bolesti, ali studijom smo uspjeli dokazati da cjelodnevno izležavanje šteti metabolizmu i dovodi do pada imuniteta", kazala je Healy za Daily Mail.