Zdravlje
96

Kraj morfija: Izumljen novi lijek protiv bolova koji je sigurniji i ne stvara ovisnost

Klix.ba
Morfij bi konačno mogao biti izbačen iz upotrebe zahvaljujući novom lijeku protiv bolova koji je sigurniji, tvrde naučnici.

Istraživači su proveli decenije tražeći za sigurnijim lijekom koja ne izaziva ovisnost da bude alternativa potencijalnom smrtonosnom opijumu. Uprkos svim opasnostima koje morfij ima do sada nije otkriven niti jedan lijek koji je efektan u "ubijanju" bolova.

Ove sedmice objavljena je nova studija u kojoj se navodi kako je pronađen sastojak koji bi mogao imati isti efekat bez smrtonosnih posljedica i opasnosti. Tim sa Univerziteta California otkrio je da PZM21 efektno blokira bol tako što se zakači za isti molekularni receptorni prekidač koji je meta morfija. Za razliku od morfija, nema smrtonosnih efekata posebno kada se uzme u većim dozama.

Naučnici vjeruju da lijek ne stvara ovisnost što je veliki problem s morfijem i drugim opioidnim lijekovima. Ukoliko dalje istraživanje bude uspješno milioni ljudi bi bili spašeni od ovisnosti i drugih negativnih posljedica.

Morfij je proizveden u 19. stoljeću i revolucionizirao je medicinu i operacije sa izvanrednom sposobnošću da ublaži bol. Problem je što se mora upotrebljavati s velikim oprezom i vrlo lako može usmrtiti pacijenta ako se previše udahne.

Tim iz Californije do sada je uradio četiri triliona virtuelnih eksperimenata kao i eksperimente na 23 kandidata. Istakli su kako je potrebno još rada da bi se potvrdilo da je lijek siguran za ljude i da ne izaziva ovisnost.