Zdravlje
0

Kozmetički zahvati koje treba izbjegavati

Sarajevo-x.com
Veliki je broj onih koji se, uprkos finansijskim brigama, podvrgavaju kozmetičkim korekcijama. Svi žele izgledati ljepše i osjećati se bolje. I dalje se najviše vrše manji zahvati i relativno lakše operacije.

Ali dok se pacijenti nastavljaju pouzdavati u to da će doktori njihov izgled učiniti izvanrednim, plastični hiriruzi i dermatolozi upozoravaju na poduhvate kojima se ne biste trebali podvrgavati zbog prevelikih rizika. ABC News piše o sljedećim zahvatima:

Koktel injekcije protiv masnog tkiva

"Nije u pitanju samo jedna naučna studija koja pokazuje da ova terapija zaista pomaže," kaže doktor Malcolm Roth iz bruklinskog Medicinskog centra. "Ali jesu li te hemikalije koje ubrizgavamo u masno tkivo zdrave? Šta se desi sa masnoćama? Gdje odlaze?"

Neki dermatolozi ovaj zahvat nazivaju "najbolesnijim" koji je danas u ponudi jer lipostabil, materija koja razgrađuje masno tkivo nije odobrena od strane liječničkih organizacija. Njena upotreba može proizvesti bol, oticanje, čvoriće na koži, čir i neravne konture. Ovaj zahvat u SAD-u je dozvoljen, ali je u Brazilu i nekim drugim svjetskim državama zabranjen.

"Mnogi doktori koji izvode ove zahvate nisu obučeni za liposukciju, plastičnu hirurgiju ili operacije na koži," kaže doktorica Carolyn Jacob. "Ponekad ih rade i zubari."

Operacija stopala

Onima koji žele savršenstvo od glave do pete ni ovakva operacija nije strana. Za seksi stopala izvodi se nekoliko manjih hirurških zahvata koji obuhvataju ubrizgavanje injekcija za okrugliji oblik zglobova pa sve do pravih hirurških poduhvata za mijenjanje oblika stopala. Doktori upozoravaju da se držite podalje od ovakvih operacija.

"Javnost mora biti svjesna rizika koje nose ove procedure," kažu iz Američkog udruženja. "Posebno bi žene trebale znati u šta se upuštaju."

Komplikacije uključuju infekcije, oštećenja nerava, dugotrajno oticanje stopala pa čak i hronični bol tokom hodanja. Nije ni čudno da su pacijenti koji traže ove operacije uglavnom žene kojima je najviše stalo da istaknu svoje noge opasane kaišićima modernih cipela s visokim petama.

Ubrizgavanje gelova

Injekcijama se jednostavno ubrizgavaju posebni gelovi koji onda popune prostor u usnama, ispune bore ili ukratko - daju dodatni volumen tamo gdje poželite. Mnogi od ovih gelova imaju privremeni učinak jer se nakon određenog vremena apsorbuju u organizmu. Ipak, neki od njih ostaju duže u tijelu i mogu dovesti do brojnih komplikacija.

Povećanje grudi injekcijama

Ideja nije tako nova i predstavlja alternativu implantatima koji se ugrađuju kako bi podigli ženske grudi. Prednost ovog zahvata je što nema ožiljaka. Masno tkivo se uglavnom prenosi iz drugih dijelova tijela, kao što je stražnjica ili butine. Zatim se pročišćava i ubrizgava u grudi. Tako organizam ponovo prima svoj vlastiti materijal.

Ali u stvarnosti, ovaj zahvat nije ni u pola tako jednostavan kao što izgleda. Zapravo je veoma opasan jer postoji velika mogućnost da masnoća koja se ponovo ubrizga otvrdne i izgleda kao rak.

Ponekad se za povećanje grudi koriste i vještačka punjenja. Zahvat košta oko 4.000 dolara a rezultat je privremen. Doktori se boje da bi ovakve tehnike mogle otežati otkrivanje raka dojke.

Izduživanje nogu

Neki ljudi su spremni otići veoma daleko da bi im noge bile par milimenatara duže. Naprimjer, podvrgnuli bi se bolnom zahvatu produžavanja nogu koji uključuje lomljenje obje noge te zatim korištenje aparata koji se pričvršćuje na obje noge i izdužuje kosti.

Ovo je veoma ekstremna procedura, ali je ova tehnika dobro poznata u Kini i drugim azijskim zemljama, ali i Americi. Operacija ove vrste nije nimalo jeftina. Košta čak do 120.000 dolara, a donosi mnogo boli i mučenja.

Implantati u stražnjici

Dok neki odlaze u teretanu i vježbaju, drugi se okreću dijetama, a neki čine čak i više. Hirurški zahvat za veću, okruglu zadnjicu podrazumijeva ugradnju implantata koji nisu kao implantati za veće grudi ispunjeni silikonskim gelom već su to komadi gela koji se postavljaju ispod vlaknastih obloga mišića stražnjice.

Rezultat je okrugla, veća pozadina. Ali opet, postoje rizici od infekcija ali i drugi problemi koji nastaju kao posljedica čestog sjedenja.

Tetovaže umjesto svakodnevnog šminkanja

San mnogih žena je da imaju stalnu "šminku" na licu, a to se može postići tetoviranjem. Ipak, ovo može pretvoriti svakodnevnicu u pravu noćnu moru.

"Mnogi moji nekadašnji pacijenti su tražili da im uklonim ove tetovaže," kaže doktor Roth. "Moram vam priznati da je njihovo uklanjanje izuzetno komplikovano." Teškoće proizilaze iz toga što su prethodno tetovirana mjesta većinom vrlo delikatne zone na licu. Naprimjer oči ili usne. Pa čak i sa današnjom modernom tehnologijom lasera, nema garancija da će tetovaže potpuno nestati.

Ekstremni zahvati na licu

Kao što potvrđuju izgledi pojedinih slavnih osoba, ovakvi zahvati mogu imati dramatičan uticaj na izgled, i to ne uvijek dobar. Mnogi od njih žele ispraviti "korekcije" koje su prethodno radiliPa iako žele seksi izgled, često dobiju nešto sasvim drugo.