Priroda kao lijek
0

Košenje trave oslobađa od stresa

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Nauka je pokazala da hemikalije koje se otpuštaju pri košenju trave čine da se ljudi osjećaju sretnim i opuštenim, a to može spriječiti mentalne probleme u starosti.

Osim toga, razvijen je i parfem koji "miriše kao svježe pokošena trava", a koji oslobađa od stresa i pomaže boljoj memoriji.

Nakon sedam godina istraživanja australski naučnici istakli su da "eau de mow" ima direktan učinak na mozak, posebno na njegove dijelove vezane uz emocije i memoriju.

Neurolog Nick Lavidis sa Univerziteta Queensland došao je na ideju proizvodnje parfema nazvanog Serenascent, nakon što je 20 godina putovao posjećujući šumske ljepote.

"Tri dana u Nacionalnom parku Yosemite činila su se kao tromjesečni odmor", kaže on. "Tad nisam ni shvatao da je u pitanju bila kombinacija borova, vegetacije i pokošene trave zbog koje sam se osjećao tako opuštenim".

"Postoje dvije vrste stresa", objašnjava doktor. "Prvi je onaj koji doživimo kad trebamo nešto izvesti, a znate da to mora ispasti dobro. To je akutni stres i može biti dobar. Loš stres je hronični stres, vezan uz povećanje krvnog pritiska, zaboravljivost i slabljenje imunološkog sistema."

Hronični stres šteti hipokampusu, dijelu mozga koji reguliše memoriju, i to tako što uzrokuje lošu povezanost ćelija, pa se gubi sjećanje.

Studenti koji su radili na jednom projektu otkrili su da mješavina Serenascent na životinjama djeluje tako da ne doživljavaju oštećenje ovog dijela mozga.

Parfem će se u prodaji naći u septembru, a koštat će oko 4 eura po bočici, saznaje Daily Mail. Moći će se koristiti kao osvježivač vazduha ili na tijelu, odjeći, plahtama, maramicama i slično.