Zdravlje
0

Klimatske promjene će povećati rizik od sljepila

FENA
Klimatske promjene će povećati rizik od sljepila kao posljedice katarakte zbog većeg izlaganja ultraljubičastim zrakama, navodi se u jednoj australijskoj studiji objavljenoj u ponedjeljak.

"Tri glavna faktora koja dovode do katarakte su starost, pušenje i izlaganje UV zrakama", izjavio je Andreas Mueller, ljekar pri australijskoj fondaciji Fred Hollows.

"Klimatske promjene će povećati nivo ultraljubičastih zraka i, prema tome, rizik od katarakte", navodi se u saopćenju objavljenom povodom Svjetskog dana zdravlja.

Svjetska zdravstvena organizacija, koja u ponedjeljak slavi 60 godina postojanja, proglasila je klimatsko zagrijavanje temom dana.

Iako se katarakta liječ relativno banalnom hirurškom intervencijom, ova bolest je odgovorna za skoro 50 posto slučajeva sljepila u svijetu koje bi se moglo izbjeći, saopćila je fondacija.

Promjena klime je već realnost u našim čekaonicama i operativnim blokovima i postat će veliki problem za naše zdravstvene sisteme u narednih desetak godina", zaključuje ovaj australijski izvještaj.

Zbog klimatskog zagrijavanja ima 150.000 smrtnih slučajva i pet miliona oboljelih svake godine, upozorila je još 2005. godine Svjetska zdravstvena organizacija.