Zdravlje
0

"Kišobran" za srce sprečavat će moždane udare

Klix.ba
Implant u obliku kišobrana, koji se ugrađuje u srce, mogao bi postati ključan u sprečavanju moždanih udara.

Gotovo četvrtina svjetske populacije rođena je sa manjim srčanim defektom, rupom u jednoj od komora, koja obično ne uzrokuje nikakve simptome, ali povećava rizik od moždanih udara.

U novoj proceduri, u srce se ugrađuje minijaturni implant u obliku dvostranog kišobrana kako bi začepio rupu.

U osam od 10 slučajeva, do moždanog udara dolazi jer je dotok krvi u mozak blokiran krvnim ugruškom. Uzrok udara kod 60 posto ovih pacijenata može se povezati sa koronarnim srčanim oboljenjem i nakupljanjem masnih naslagama u arterijama. Nakupljanje ometa protok krvi, što dovodi do lakšeg formiranja ugrušaka, koji mogu doći do mozga. Kod polovine ovih pacijenata, uzrok udara je rupa u srčanoj komori. Zatvaranje ove rupe smanjuje rizik od drugog udara za 70 posto.

David Hargreaves, nastavnik historije i domar škole Westminster u Londonu, jedan je od prvih ljudi kojima je ovaj implant ugrađen kao prevencija od drugog moždanog udara. Nakon prvog udara, Hargreavesu je otkrivena rupa u srčanoj komori.

"Rečeno mi je da će zatvaranje rupe značajno smanjiti šanse budućih udara, te sam se odlučio za operaciju. Čitava procedura je trajala manje od 45 minuta, a cijelo vrijeme sam bio budan", kaže Hargreaves.

Kada se implant ugradi u srce, on se širi i stvara minijaturne diskove na svakoj strani rupe. Pacijenti, nakon operacije, mogu ići kući već narednog dana.

Istraživanja su pokazala da je zatvaranje rupe u srčanoj komori mnogo efikasnije od metoda čišćenja krvi lijekovima.