Zdravlje
0

Kineski lijekovi sadrže velike količine olova, žive i arsena

Klix.ba
Regulatori zdravstva upozorili su kako određeni kineski lijekovi sadrže velike količine olova, žive i arsena.

Regulatori zdravstva upozorili su kako određeni kineski lijekovi sadrže velike količine olova, žive i arsena.

Regulatorna agencija za lijekove i zdravstvo (MHRA) upozorila je na nelicencirane tradicionalne kineske lijekove, od kojih su neki namijenjeni i djeci, a dostupni su putem interneta.

Švedska nacionalna agencija za sigurnost hrane otkrila je kako jedan od proizvoda sadrži ekstremno velike količine arsena. Proizvod je poznat pod različitim imenima, poput Niu-Huang Chieh-tu-pein, Divya Kaishore Guggul ili Chandraprabha Vatiand, a koristi se za liječenje zaušnjaka, upale grla, angine, zubobolje, kožnih infekcija, anoreksije i groznice kod djece.

Tablete Bak Foong, koriste se kako bi olakšale menstrualnih bolova, povučene su iz Hong Konga nakon što je otkriveno da sadrže duplo veću količinu olova od dozvoljene.

Hairegenerator, korišten protiv gubitka kose, također je povučen iz Hong Konga, nakon što je pronađeno da sadrži 11 puta veću količinu žive od dozvoljene.

Richard Woodfield, jedan od čelnika MHRA, upozorava da ljudi treba da budu više nego oprezni kada kupuju nelicencirane lijekove.

"Teški metali u tradicionalnim kineskim lijekovima su značajan međunarodni problem i predstavljaju ozbiljan rizik za javno zdravstvo. Prirodno ne znači i sigurno. Da bi odabrali pogodan lijek na biljnoj bazi, obratite pažnju da ima Tradicionalnu biljnu registraciju (THR) ili broj licence na pakovanju. Ovi proizvodi. Lijekovi moraju da ispunjavaju standarde kvaliteta i sigurnosti. Ukoliko mislite da ste uzeli neki od sumnjivih lijekova, obratite se ljekaru za savjet. Ukoliko dođe do bilo kakvih nuspojava izazvanih lijekovima, prijavite to", rekao je Woodfield.