Zdravlje
0

Kina prijavila smrtni slučaj od ptičije gripe

FENA
Dvadesetčetverogodišnji čovjek u pokrajini Jiangsu, u istočnoj Kini, umro je od ptičije gripe, kao 17. ljudska žrtva smrtonosnog virusa u toj zemlji, javila je u ponedjeljak zvanična agencija Xinhua.

Lokalni zdravstveni zvaničnici saopćili su da je čovjek umro u nedjelju nakon što mu se razvila groznica i ostali simptomi ptičije gripe. On je primljen u bolnicu 27. novembra, gdje mu se stanje pogoršalo što je reultiralo smrću, javila je Xinhua.

Uzorak probavnog trakta žrtve pokazao se pozitivnim na testiranje H5N1, generičkog imena virusa. Agencija je navela riječi zdravstvenih zvaničnika da čovjek nije imao nikakvog kontakta sa zaraženom ili uginulom peradi.

Xinhua je javila da je lokalna vlada stavila svih 69 ljudi s kojima je žrtva došla u kontakt pod strogi medicinski nadzor i da niko od njih nije pokazao nijedan znak bolesti.

Kinesko ministarstvo zdravstva prijavilo je slučaj Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji kao i Hong Kongu, Makau i nekim stranim vladama, javila je Xinhua.

Kina je javila o 26 ljudskih slučajeva ptičije gripe od 2003., od kojih je 17 bilo fatalno, javila je Xinhua, prenosi UPI.