Zdravlje
10

Kanadski naučnik "uzgaja" organe od jabuke i DNK čovjeka

Klix.ba
Uho od jabuke i DNK ljudi
Uho od jabuke i DNK ljudi
Kanadski naučnik Andrew Pelling prekršio je sva pravila konvencionalne medicine i genetike objavivši kako radi na "uzgajanju" uha koristeći tkivo jabuke.

Pelling, kojeg nazivaju "ludim naučnikom", vodi svoju laboratoriju u Ottawi, a jedan od projekata na kojima radi je kreiranje "ljudskih" ušiju od ćelija koje su uzete iz jabuke. Iako izgleda poput pravog uha i sadrži ljudske ćelije, pacijenti ne mogu čuti kroz njega.

Član Pelling laboratorije Daniel Modulevsky počeo je raditi s ostacima uklanjajući njihove ćelije iz celulozne ovojnice koja biljkama daje oblik. No, imao je problema kada je gulio tvrdu ovojnicu lišća. Tada je uočio kako drugi radnik jede jabuku i odlučio je probati s njom.

"Uzeli smo mekintoš jabuku, uklonili sve ćelije i DNK jabuke te smo u nju stavili ljudske ćelije. Od jabuke su ostala samo celulozna vlakna. Moja supruga je od njih napravila oblik uha i odnio sam ih u laboratoriju gdje su ćelije jabuke zamijenjene ljudskim ćelijama. Ova tkiva mogu biti usađena u tijelo", rekao je Pelling.

U svom istraživanju koje je objavio u žurnalu Plus One navodi kako značaj ovog projekta leži u tome što su jabuke vrlo jeftine poredeći s drugim načinima "uzgajanja" ljudskih dijelova tkiva.

"Komercijalna tkiva mogu biti izuzetno skupa i problematična jer potječu od životinje ili leša. Koristili smo jabuku i platili feninzima. Osnovali smo kompaniju koju pokreće misija. Napravili smo mašine koje prave ova tkiva, a svoje znanje podijelili smo i s drugima", rekao je.

Tehnologiju još ne prodaje, ali pretprodajne informacije mogu biti pronađene na stranici njegove kompanije. Mogućnost da se ljudski organi uzgajaju od pacijentovih vlastitih ćelija bila bi od velike pomoći s obzirom na to da u cijelom svijetu vlada nestašica organa.

Laboratorija sada pokušava napraviti produkt koji izgleda poput šparoga, a koji bi navodno mogao pomoći u obnavljanju oštećene kičmene moždine.

"Zanima me da li ćemo jednog dana moći popraviti, ponovo napraviti ili povećati naša tijela stvarima poput onih koje pravimo u kuhinji. Ostati kreativan u nauci je veoma teško. Potrebno je mnogo rada, iskreno vjerujem da biti nekonvencionalan i kreativan nije nešto što se samo dogodi", rekao je.

Istakao je kako je okružen pozitivnim i energičnim ljudima koji razmišljaju drugačije od odraslih.