Zdravlje
0

Kako stimulirati kvalitet usluga u zdravstvu?

FENA
"Finansijska stimulacija za kvalitet u zdravstvenim ustanovama" bila je tema skupa djelatnika u zdravstvu koji je u organizaciji federalnog Ministarstva zdravstva, Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH i Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu (AKAZ) u FBiH održan danas na Ilidži kod Sarajeva.

Predstavnici iz zdravstva razgovarali su o principima, metodama i regulaciji stimulativnog finansiranja zdravstvenih ustanova za kvalitet usluga, te o minimumu organizacijskih struktura za podizanje sistema kvaliteta u zdravstvenim ustanovama. Oni su radom u dva foruma razgovarali o finansijskom i pravno-organizacijskom okviru.

Direktor AKAZ-a dr. Zoran Riđanović Feni je u pauzi skupa kazao da prema analizama kvalitet usluga u zdravstvu nije sjajan.

"Velike su varijacije u praksi, a radi se o varijacijama u troškovima. Zbog toga trpe svi - od pacijenata do zdravstvenih profesionalaca jer nisu stimulisani. Sistem kao takav treba poboljšati. Zato se i provodi reforma zdravstva naročito reforma finansiranja zdravstva koja ukazuje da je Agencija za kontrolu kvaliteta i akreditiranja zdravstvenih ustanova vrlo važna u zdravstvenom sistemu", kazao je on.

U FBiH stimulacija kvaliteta u zdravstvenim ustanovama regulirana je Zakonom o osiguranju, Zakonom o sistemu poboljšanja kvaliteta i akreditaciji u zdravstvu i Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

"Na temelju zakona potrebno je napraviti pravne propise i podzakonske akte kao što je to urađeno u RS-u", kazao je dr. Riđanović.

Iskustva RS-a u stimulativnom finansiranju sudionicima je prezentirao predstavnik Fonda zdravstvenog osiguranja RS-a Zoran Karalić. Kazao je da je normativno reguliranje stimulativnog finansiranja kvaliteta u zdravstvu u RS-u riješeno kroz dva pravilnika.

"Normativno smo odredili i iznose i imamo obavezu da to ispoštujemo. Dosad smo za četiri doma zdravlja u RS-u platili iznose na osnovu boljeg kvaliteta zdravstvene zaštite. Do takve ocjene došlo se na osnovu pokazatelja koje nam je dostavila Agencija za akreditaciju i unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite RS-a, Institut za zaštitu zdravlja RS-a i mi sami, jer je Fond aktivni kupac koji plaća kvalitet," kazao je Karalić Feni u pauzi skupa.

Današnjem skupu prisustvovali su predstavnici fondova zdravstvenog osiguranja, zavoda za javno zdravstvo, bolnica i domova zdravlja, a skup je otvorio federalni resorni ministar Safet Omerović.