Zdravlje
73

Kako postiti na +30: Za vrijeme ramazana u Hitnoj pomoći vlada zatišje

Piše: L. Č.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Ramazan, mjesec posta, je uveliko u toku, a protekli period obilježile su vremenske prilike i niže temperature koje su postačima olakšale post. U narednom periodu nas pak očekuje toplije vrijeme, a sinoć je zabilježena prva noć sa tropskim temperaturama.

Direktorica JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo Sena Softić-Taljanović u razgovoru za Klix.ba navodi kako u toku ramazana nisu imali povećan broj intervencija, ali kako je sinoć zabilježeno više intervencija.

"Sinoć smo imali pravu tropsku noć, velika je koncentracija vlage u zraku i odjednom su nas dočekale veoma visoke temperature. Odreagovalo je dosta hroničnih bolesnika, kao i ostalih građana. Svima je noćas bilo loše, osjećali su nesanicu, umor, nervozu...", kazala je Softić-Taljanović.

Nurka Pranjić, specijalistica medicine rada iz Tuzle, u razgovoru za Klix.ba savjetuje kako postači, ali i ostali građani trebaju poštovati umjerenu okolišnu temperaturu i boraviti na takvom mjestu.

Post se ne preporučuje osobama koje rade težak fizički posao

Za postače je veoma bitno da naprave optimalne uslove te izbjegavaju naporne fizičke aktivnosti. Kada je riječ o sehuru, dr. Pranjić savjetuje da se ujutro jedu obroci sa više proteina, kao što je meso ili riba, koji će osobu duže držati sitom, a uvečer povrće i voće.

Što se tiče žeđi i posta, navodi kako je voda potrebna svakom organizmu, no u ovom slučaju se radi detoksikacija organizma te je važno da se osoba fizički ne opterećuje.

Osobama koje imaju težak, fizički zahtjevan posao se ne preporučuje da poste budući da to predstavlja teret organizmu, a pojačano se javljaju žeđ i manjak energije za potrebne aktivnosti.

"Ako imamo fizičke aktivnosti na poslu, onda se stvarno ne preporučuje post jer je to loše za organizam. Međutim, osobe koje su u stanju da se potpuno predaju postu i ramazanu mogu podnositi žeđ jer prilagode ishranu uz umjerenu aktivnost i mirovanje. Organizam se uvijek adaptira i sačuva tekućinu od jutra do uvečer. Taj osjećaj koji nosi sam čin postača je nešto što motivira i što im olakšava post. Psihički se osjećaju dobro, znaju da rade nešto dobro i za sebe i za onog u koga vjeruju", kazala je dr. Pranjić na kraju razgovora za Klix.ba.

Kakve nas temperature očekuju do kraja juna

Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, do 29. juna u Bosni i Hercegovini će preovladavati nešto stabilnije vrijeme u odnosu na protekli period, mada još uvijek uz slabije izraženu mogućnost za povremene pljuskove, ponegdje i jače grmljavinsko nevrijeme.

Ostatak ove sedmice proteći će sa jačim pljuskovima tokom poslijepodneva. Potom će se izgledi za padavine umanjiti. Slično vrijeme, uz neznatno niže temperature, očekuje se i u petak, 17. juna, kada su ponovo moguće poslijepodnevne padavine, izraženije u Krajini i na sjeveroistoku zemlje.

Za vikend temperature neće biti tako visoke kao sredinom sedmice, a maksimalne će se kretati između 30 i 32 °C.

U periodu od 20. juna do kraja mjeseca očekuje se također promjenjivo vrijeme, temperature će od ponedjeljka, 20. juna, postepeno rasti i maksimum dostići od 23. do 25. juna, nakon čega je, prema aktuelnim prognostičkim kartama, izgledno osvježenje u vidu padavina, pri čemu će i temperature djelimično padati.