Ljekari odgovaraju
0

Kako brusnica liječi upale i infekcije?

Sarajevo-x.com
Tvar proantocijanidin koja se nalazi u bobičastim plodovima brusnice važan je lijek protiv učestalih urinarnih infekcija, a ne kiselina iz soka brusnice kako se dosad smatralo, stoji u novoj studiji američkih naučnika.

Veoma česte i neugodne infekcije urinarnog trakta godinama zaokupljaju pažnju ljekara i naučnika koji se trude da pronađu prirodan i efikasan lijek protiv ovog problema.

Brusnica, jedna od samo tri vrste voća koje originalno potiču iz Sjeverne Amerike, ima dugu historiju upotrebe za bolesti bubrega i urinarnog trakta, a u iste svrhe koristili su je i prvi stanovnici ovog kontinenta, Indijanci. Brusnica se uzgaja i u Evropi, i dva puta godišnje daje ljekovite plodove.

Dugo se smatralo da aciditet voćnog soka brusnice 'tjera' bakteriju E. coli iz urinarnog trakta, no naučnici sad tvrde drugačije. Naime, hemijski spoj iz brusnice proantocijanidin (PAC) djeluje tako što utječući na glikoproteine oko virusa ili stanične membrane onemogućava pričvršćivanje virusa uz ciljanu stanicu i tako sprječava bakteriju E. coli da se razmnožava u urinarnom traktu.

Bakterija E. coli (punog naziva Escherichia coli ) uzročnik je 80 % urinarnih infekcija i 90% slučajeva pijelonefritisa (upale bubrega).

Brusnica, pored ljekovitog djelovanja na urinarni trakt, djeluju i na uništenje bakterije Helicobacter pylori, koja je uzročnik čira na želucu, smanjuje rizik od pojave bolesti zuba i zubnog mesa. Isto tako sastojci brusnice smanjuju rizik od različitih karcinoma, kao što su rak dojke i debelog crijeva, spriječava rast ćelija raka i širenja njegovo širenje po tijelu. Brusnica pomaže i pri obnovi vida, smanjuje šećer u krvi, što je korisno za dijabetičare. Plodovi brusnice su posebno korisni u prehrani osoba izloženih stresu, prevencija su kod kardiovaskularnih bolesti (srca i krvnih žila).

Studija je objavljena u naučnom magazinu Journal of Medicinal Food.

Vezani članci