Zdravlje
28

Kafa smanjuje rizik od raka prostate

Klix.ba
Svakodnevno ispijanje kafe smanjuje rizik od raka prostate za 20 posto, ali samo ukoliko se pije najmanje šest šoljica dnevno.

Novo istraživanje pokazalo je da su "okorjeli kafopije" manje skloni razvoju tumora na prostati nego ljudi koji piju samo nekoliko šoljica kafe dnevno ili je uopće ne piju.

Naučnici su otkrili da kafa pomaže u prevenciji lokaliziranih i spororastućih oblika raka, uglavnom baziranih na prostatu, ali da ima puno manje uticaja kod agresivnijih oblika bolesti.

Otkrića su objavljena u Analima onkologije, a pokazuju da, kao i u slučaju nekih drugih oblika raka, ishrana može biti ključni faktor za razvoj bolesti. Također, rizik se povećava s godinama, a muškarci stariji od 50 godina su skloniji razvoju tumora. Također, vrlo je bitan i genetski faktor.

U posljednjim eksperimentima Instituta Karolinska u Stockholmu, naučnici su došli do teorije da kafa podiže nivo proteina adiponektina u tijelu, a koji ima snažna antikancerogena svojstva i sprječava širenje malignih ćelija.