Tokom studije je korišteno posebno pripremljeno piće koje sadrži čestice masti, poznate kao lipidi, što je omogućilo istraživačima da spoznaju šta se događa u tijelu kad se kafa pomiješa s masnoćama. Zdravi muškarci uzimali su onoliko grama pića koliko imaju kilograma. Šest sati kasnije su dobili slatko piće. Obično kad šećer bude probavljen tijelo proizvodi inzulin koji uzima šećer iz krvi i distribuira ga do mišića. No, kanadski naučnici su ustanovili da mast utiče na sposobnost tijela da to učini.
Pri konzumiranju pića s česticama masti ljudi su imali 32 posto više šećera u krvi nego inače. U daljnjim testovima, sudionici su dobili približno dvije šoljice kafe pet sati nakon što su probavili piće s česticama masti. Rezultati, objavljeni u časopisu "Journal of Nutrition", ukazali su da se nivo šećera u krvi udvostručio nakon toga, iznosio je čak 65 posto više nego inače.
"Konačno smo utvrdili da masnoće i kofein pogoršavaju komunikaciju između crijeva i gušterače, što može igrati ulogu u tome zašto kod sudionika šećer nije distribuiran prema mišićima na odgovarajući način. Upravo stoga se i preporučuje ljudima koji imaju rizik od dijabetesa tipa 2 da smanje unos kofeina", obrazložili su stručnjaci, te preporučili pijenje kafe bez kofeina, kao i izbjegavanje crvenog mesa i fast-food hrane.