Zdravlje
0

Kafa nakon masnog obroka je opasna

Sarajevo-x.com
Konzumiranje kafe nakon masnog obroka može povisiti šećer u krvi do potencijalno štetnog nivoa, otkrila je nova studija. Naravno da masni obroci povećavaju nivo šećera u krvi, ali kafa nakon tih obroka udvostručuje te vrijednosti, kažu istraživači.

Tokom studije je korišteno posebno pripremljeno piće koje sadrži čestice masti, poznate kao lipidi, što je omogućilo istraživačima da spoznaju šta se događa u tijelu kad se kafa pomiješa s masnoćama. Zdravi muškarci uzimali su onoliko grama pića koliko imaju kilograma. Šest sati kasnije su dobili slatko piće. Obično kad šećer bude probavljen tijelo proizvodi inzulin koji uzima šećer iz krvi i distribuira ga do mišića. No, kanadski naučnici su ustanovili da mast utiče na sposobnost tijela da to učini.

Pri konzumiranju pića s česticama masti ljudi su imali 32 posto više šećera u krvi nego inače. U daljnjim testovima, sudionici su dobili približno dvije šoljice kafe pet sati nakon što su probavili piće s česticama masti. Rezultati, objavljeni u časopisu "Journal of Nutrition", ukazali su da se nivo šećera u krvi udvostručio nakon toga, iznosio je čak 65 posto više nego inače.

"Konačno smo utvrdili da masnoće i kofein pogoršavaju komunikaciju između crijeva i gušterače, što može igrati ulogu u tome zašto kod sudionika šećer nije distribuiran prema mišićima na odgovarajući način. Upravo stoga se i preporučuje ljudima koji imaju rizik od dijabetesa tipa 2 da smanje unos kofeina", obrazložili su stručnjaci, te preporučili pijenje kafe bez kofeina, kao i izbjegavanje crvenog mesa i fast-food hrane.